Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem oraz miodem to przekąska, obok której nikt nie przejdzie obojętnie, niezależnie od wieku. Jej przygotowanie jest zaś naprawdę proste! Aby zapiec ją w piekarniku, przyda Ci się żaroodporne naczynie. Możesz wykorzystać do tego brytfannę Gerlach, np. z linii GRANITEX lub NATUR IRON.
Co jest potrzebne do przygotowania pieczonej kukurydzy?
- 2 kukurydze
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta soli
Jak przygotować pieczoną kukurydzę z masłem, czosnkiem i miodem?
Obierz obie kukurydze z liści i opłucz je pod bieżącą wodą. Przekrój każdą kolbę na 3 części. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Do dużego garnka włóż części kukurydzy i zalej je wrzątkiem. Dodaj szczyptę soli i gotuj je przez 10 minut. W tym czasie rozpuść w rondelku odrobinę masła, a następnie dodaj do niego sól, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz miód. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
Gotową kukurydzę dokładnie odsącz z wody i przełóż do brytfanki. Polej je przygotowanym wcześniej masłem, jednocześnie obracając tak, aby były nim pokryte z każdej strony.
Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Aby kukurydze równomiernie się przyrumieniły, warto obracać je w trakcie pieczenia. Gdy kukurydza z masłem, czosnkiem i miodem jest już gotowa, przełóż ją na talerze. Smacznego!
Po co przekrajać kolbę na kilka części?
Przekrojenie kolby na kilka części nie jest konieczne, ale naprawdę warto to zrobić. Dzięki temu kolby nie tylko upieką się szybciej, ale również będą po prostu wygodniejsze do jedzenia.
Czy kolby trzeba gotować przed pieczeniem?
Tak! Dzięki temu upewnisz się, że na pewno nie będą surowe w trakcie podania. Pamiętaj, że czas gotowania może się nieco różnić – jeśli masz szczególnie duże egzemplarze, po prostu nieco go wydłuż.
Czy kolby można przygotować na grillu?
Jak najbardziej. Podgotowanie kolby możesz następnie usmażyć na grillu, zamiast wkładać do piekarnika. Warto wówczas owinąć je w folię spożywczą.