Jajka w koszulkach to wbrew pozorom prosty przepis na jajka. Wymaga jednak odrobiny skupienia. Wybierz do nich nieco większy garnek. W przypadku tego przepisu kluczowy jest sposób przygotowania. Składniki są bardzo podstawowe i na pewno masz je w swojej kuchni.
Składniki:
- 2 świeże jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu
Podane składniki wystarczą na danie dla 1 osoby.
Jak przygotować jajka w koszulkach?
Jajka dokładnie oczyść, a następnie wbij każde do osobnej filiżanki. Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić struktury jajek. Zagotuj wodę w dużym garnku MODEL, dodając sól oraz ocet. Następnie za pomocą łyżki stwórz w nim wir i wrzucaj po jednym jajku. Każde gotuj przez ok. 3-4 minuty.
Gdy jajka będą lekko ścięte, wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej. Wyłóż je na talerz bądź półmisek. Podawaj według uznania, np. na toście z awokado, po polaniu sosem, albo z sałatkami, bądź kaszami. Smacznego!