Jajka w koszulkach to wbrew pozorom prosty przepis na jajka. Wymaga jednak odrobiny skupienia. Wybierz do nich nieco większy garnek. W przypadku tego przepisu kluczowy jest sposób przygotowania. Składniki są bardzo podstawowe i na pewno masz je w swojej kuchni.
Co jest potrzebne na jajka w koszulkach?
- 2 świeże jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu
Podane składniki wystarczą na danie dla 1 osoby.
Jak przygotować jajka w koszulkach?
Jajka dokładnie oczyść, a następnie wbij każde do osobnej filiżanki. Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić struktury jajek. Zagotuj wodę w dużym garnku MODEL, dodając sól oraz ocet. Następnie za pomocą łyżki stwórz w nim wir i wrzucaj po jednym jajku. Każde gotuj przez ok. 3-4 minuty.
Gdy jajka będą lekko ścięte, wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej. Wyłóż je na talerz bądź półmisek. Podawaj według uznania, np. na toście z awokado, po polaniu sosem, albo z sałatkami, bądź kaszami. Smacznego!
Skąd pochodzą jajka w koszulkach?
Jajka w koszulkach mają swoje korzenie w kuchni francuskiej, gdzie znane są jako œufs pochés. Popularność zdobyły na całym świecie jako elegancka i zdrowa opcja śniadaniowa.
Z czym podać jajka w koszulkach?
Jajka w koszulkach doskonale komponują się z tostami, awokado, sałatkami, a także mogą być podawane z różnymi sosami, jak holenderski, czy z ziołowymi oliwami.
Dlaczego ocet jest dodawany do wody podczas przygotowywania jajek w koszulkach?
Ocet pomaga białkom szybciej się ścinać, co zapobiega rozprzestrzenianiu się jajka w wodzie i pomaga utrzymać jajko w zwartej formie.