Składniki:
- 200 g soczewicy
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki kuminu
- 150 g jogurtu
- 1 limonka
- 1 łyżka świeżej, poszatkowanej bazylii
- 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry
- Masło
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak zrobić soczewicę z warzywami z dodatkiem kuminu?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Obraną cebulę pokrój w piórka, a czosnek przekrój na pół. Warzywa opłucz pod bieżącą wodą. Obierz marchewkę (polecamy obieraczki SOLID) i razem z cukinią pokrój na większe kawałki.
Paprykę pokrój w kostkę. Brytfannę GRANITEX posmaruj wewnątrz masłem. Warzywa przełóż do brytfanny. Dodaj do nich kumin i tymianek, a następnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Po tym czasie wyjmij naczynie, ponownie wymieszaj warzywa i włóż do piekarnika jeszcze na 25 minut. W międzyczasie ugotuj soczewicę według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Doskonale sprawdzą się garnki z funkcją ułatwiającą odcedzanie np. AMBIENTE.
Wyjmij warzywa z piekarnika i wymieszaj z soczewicą. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, sok z limonki, bazylię, kolendrę sól oraz pieprz. Soczewica z warzywami z dodatkiem kuminu najlepiej smakuje z domowym sosem na bazie jogurtu. Smacznego!