Składniki:
- Królik tuszka 1,5 kg
- 2 l maślanki
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- Tymianek
- Rozmaryn
- Oliwa
- 5 łyżek oleju
- ½ szklanki wody
- Sól i pieprz
Jak przygotować świątecznego pieczonego królika z jabłkami?
Podziel królika na kawałki i zalej mięso maślanką tak, aby było w niej całkowicie zanurzone. Wstaw królika do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjmij mięso z lodówki i umyj pod bieżącą wodą. Osusz dokładnie za pomocą ręczników papierowych, a następnie natrzyj oliwą. Do nacierania oliwą możesz wykorzystać np. pędzel silikonowy z linii NATUR.
Przypraw mięso tymiankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem i ponownie wstaw mięso do lodówki na 3 godziny.
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki. Obrane ząbki czosnku przekrój na pół. Umyte jabłka obierz ze skórki i pokrój na duże kawałki. Do krojenia polecamy m.in. noże w bloku NATUR. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Włóż królika do brytfanny żeliwnej NATUR IRON. Na spód naczynia wyłóż cebulę, czosnek i jabłka. Wlej do naczynia olej i wodę. Zamkniętą brytfannę wstaw do piekarnika na 2 godziny.