FLOW Kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Tagiatelle z sosem krewetkowym jest niezwykle aromatyczne, a przy tym dość proste w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować to danie, na które przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Do jego przygotowania przyda Ci się patelnia.
Co jest potrzebne na tagiatelle z sosem krewetkowym?
- 400 g makaronu tagiatelle
- 2 marchewki
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 szalotki
- 2 cebule
- 2 czerwone cebule
- ¼ pora
- tymianek wg. uznania
- 200 ml śmietanki 36%
- Brandy
- Lód
- 500 g krewetek (oddziel pancerze od mięsa)
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
- natka z pietruszki wg. uznania
Jak przygotować tagiatelle z sosem krewetkowym?
Cebulę, marchewkę, szalotkę, pora i seler naciowy pokrój w kostkę i umieść w rondlu. Dolej do niego wodę i podgrzej, aż woda wyparuje, a warzywa lekko się skarmelizują. Dodaj pancerze oraz głowy z krewetek wraz z tymiankiem. Podsmażaj. Możesz mieszać drewnianą łyżką – w ten sposób wydobędziesz więcej aromatu. Dolej oliwę, znów przez chwilę podsmażaj, a następnie dolej odrobinę brandy. Dolej wodę, dodaj lód i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Odcedź, przelej do czystego rondelka i gotuj na małym ogniu, aż wywar się ładne zredukuje.
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, tymianek, krewetki i sok z cytryny. Po usmażeniu owoców morza flamuj je z brandy, dodaj zredukowany wywar i odrobinę śmietany. Dodaj ugotowany makaron. Połącz wszystkie składniki i serwuj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Jak smakuje tymianek?
Tymianek ma intensywny, lekko pikantny smak z wyczuwalną goryczką i subtelnymi nutami cytrusowymi oraz korzennymi. W potrawach często wnosi ziołową świeżość i głębię aromatu. Jego smak dobrze komponuje się z mięsem, rybami, warzywami oraz owocami morza. W suszonej wersji jest bardziej skoncentrowany, a w świeżej – delikatniejszy i bardziej ziołowy.
Czym jest flamowanie?
Flamowanie (z fr. flambé) to technika kulinarna polegająca na podpaleniu alkoholu dodanego do potrawy. Najczęściej stosuje się ją na patelni – alkohol, np. brandy, rum lub likier, jest wlewany do gorącego dania i podpalany, tworząc efektowny płomień. Płomień spala etanol, pozostawiając jedynie aromatyczne związki, które wzbogacają smak dania.
Czy flamowanie krewetek z alkoholem znacznie wpływa na smak potrawy?
Tak, flamowanie krewetek z alkoholem, takim jak brandy, zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Proces ten pozwala na szybkie odparowanie alkoholu, pozostawiając po sobie wyłącznie jego aromatyczne nuty. Brandy dodaje potrawie głębi i delikatnej słodyczy, która świetnie łączy się z naturalnym smakiem krewetek.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autor przepisu: Edoardo Mallozzi
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach