Choć według tradycji w wigilię nie spożywa się innego mięsa, niż rybie, ten czas może być trudny dla osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Co można przygotować, aby na stole znalazły się dania dla każdego? Wegańska wigilia nie musi być nudna! Poznaj nasze propozycje na pyszne potrawy.
Wegańska wigilia – czyli jaka?
Choć wegańska kuchnia zyskuje na popularności, wciąż wiele osób nie w pełni rozumie, co oznacza ta nazwa. O ile kuchnia wegetariańska wyklucza mięso (w tym rybie), kuchnia wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak nabiał, jajka czy miód. Niektóre osoby robią jednak pewne wyjątki, dlatego, jeśli np. jedna osoba z Twojej rodziny ma taką dietę, warto spytać się, co dokładnie wyklucza.
Dlaczego warto zorganizować wegańską wigilię?
Taka wigilia to nie tylko ukłon w stronę członków rodziny, które nie spożywają mięsa, ale również takie potrawy są często lżejsze, lekkostrawne i szybkie w przygotowaniu. Opierają się często na łatwo dostępnych w Polsce składnikach, a przy tym mogą wyrazić troskę o środowisko i empatię kierowaną zarówno w stosunku do ludzi, jak i zwierząt. Warto też zwrócić uwagę na to, że poprzedzająca Boże Narodzenie wigilia jest wciąż czasem postu, co może podkreślić wegańska kuchnia, jednocześnie wciąż zapewniając niezwykłe doznania smakowe.
Jakie tradycyjne dania wigilijne są wegańskie?
Istnieją przepisy wigilijne, które zwykle są wegańskie lub też bez większego problemu zmienisz je w wegańskie. Do takich dań można zaliczyć:
- kapustę z grochem,
- kapustę z grzybami,
- czerwony barszcz wigilijny,
- postną zupę grzybową,
- kompot z suszu,
- kluski z makiem,
- kutia (bez masła i miodu),
- gołąbki z kaszą i grzybami,
- sałatki warzywne bez majonezu jajecznego.
Jak więc widzisz, już w samej tradycji świątecznej można znaleźć wiele potraw, które bez problemu przygotujesz dla osoby na diecie wegańskiej.
Jakich zamienników składników użyć?
Nim zabierzesz się za świąteczne gotowanie, warto wcześniej zaopatrzyć się w wegańskie zamienniki składników pochodzenia zwierzęcego. Często wystarczy podmienić je w przepisie, aby stworzyć wegański odpowiednik. Takie produkty są coraz łatwiej dostępne, dlatego znalezienie ich nie powinno być szczególnym wyzwaniem.
Jakie produkty są więc wegańskimi zamiennikami?
- masło możesz zamienić na masło wegańskie, margarynę, olej rzepakowy lub lniany;
- śmietanę możesz zamienić na śmietankę sojową, owsianą lub ryżową, a także na śmietankę kokosową lub zamiennik na bazie tofu;
- mleko możesz zamienić na napoje roślinne, np. owsiane, orkiszowe lub migdałowe;
- jajka możesz zmienić na siemię lniane, aquafabę, puree z banana lub jabłka, skrobię ziemniaczaną, lub gotowe mieszanki będące zamiennikami jajek;
- ryby możesz zamienić na boczniaki, tofu marynowane w glinach, czy na bakłażana;
- miód możesz zamienić na syrop klonowy lub z agawy, albo melasę buraczaną;
- żelatynę zamienisz na agar-agar, pektynę, skrobię ziemniaczaną lub tapiokę.
Zamienników więc nie brakuje, co powinno ułatwić Ci gotowanie.
Pomysły na potrawy na wegańską wigilię
Wegańska wigilia naprawdę nie musi być nudna! Przede wszystkim możesz przygotować na nią wegańskie pierogi. Tradycyjne ciasto jest samo w sobie wegańskie, a wypełnienie możesz wykonać z użyciem produktów pochodzenia niezwierzęcego, np. na bazie grzybów lub tofu. To samo dotyczy uszek. Możesz też serwować bigos wigilijny z dużą ilością grzybów oraz z suszoną śliwką. Zamiennikiem śledzi mogą być boczniaki marynowane w cebuli i oleju, a z tofu lub selera przygotujesz zamiennik tzw. ryby po grecku.
Dobrym pomysłem będą też kotleciki z selera lub grzybów, czy pieczeń z soczewicy bądź wegański pasztet.
Skąd wziąć świeże boczniaki zimą?
Boczniaki to zamiennik mięs i ryb, lubiany przez wielu wegan, ponieważ mają strukturę zbliżoną do włókien mięśniowych i doskonale chłoną smaki. Czasem można kupić je w sklepach, tak samo, jak pieczarki, ale dobrym pomysłem będzie też wyhodowanie ich w domu. Istnieją zestawy z grzybnią, które pozwalają na ich wzrost w czterech ścianach własnego mieszkania. Więcej o hodowli grzybów jadalnych w domu dowiesz się TUTAJ.
Nowoczesne dania wegańskie na wigilię
Jeśli chcesz przełamać tradycyjne smaki, możesz przygotować na wigilię również nowoczesne wegańskie dania, niekojarzące się bezpośrednio ze świętami. Może być to ciekawe urozmaicenie, którego na pewno nie będziesz żałować. Na przykład, dobrym pomysłem są pierogi z dynią, szałwią i orzechami. Możesz podać też tradycyjny brytyjski Wellington, ale wypełniony boczniakami i grzybami. Pieczone bataty faszerowane żurawiną, czy kotleciki z ciecierzycy również mogą znaleźć się na świątecznym stole. Inne opcje to na przykład:
- carpaccio z buraka z granatem,
- pieczarki nadziewane orzechami i szpinakiem,
- kluski w sosie żurawinowym i orzechowym,
- risotto grzybowe z mlekiem kokosowym.
Jakie wegańskie desery wigilijne przygotować?
Nie ma wigilii bez pysznych deserów! Warto w tym okresie stworzyć wegańską wersję makowca. Sernik możesz zastąpić tofucznikiem. To kremowe, aksamitne ciasto na pewno spodoba się nie tylko weganom. Pamiętaj, aby przygotować wegańskie pierniczki, zastępując miód syropem klonowym. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie domowych czekoladowych ozdób, tworzonych bez dodatku mleka. Słodki ryż na napoju roślinnym, brownie bez dodatku jajek czy pudding chia to kolejne ciekawe propozycje, które możesz w tym okresie zaserwować.
Przygotuj wegańską wigilię!
Przygotowanie wegańskiej wigilii może wydawać się wyzwaniem, jednak tak naprawdę wcale nie jest aż tak trudne. Wystarczy, że przygotujesz się wcześniej, zaopatrując się w odpowiednie przepisy i zamienniki składników pochodzenia zwierzęcego. Mamy nadzieję, że z tymi inspiracjami uda Ci się stworzyć wyjątkową wieczerzę dla siebie i wszystkich Twoich bliskich.
.jpg)
.jpg)

.jpg)