Wiosenna lemoniada jest odświeżającym napojem, który zachwyca swoim zapachem. Sprawdź ten prosty w przygotowaniu przepis, a następnie podaj go w eleganckich naczyniach. W przygotowaniu składników na pewno pomogą Ci wysokiej jakości noże kuchenne, które sprawią, że Twoja praca w kuchni będzie szybsza i wygodniejsza.
Co jest potrzebne na wiosenną lemoniadę?
- 1 litr wody gazowanej
- 4 cytryny
- 2 limonki
- 100 g brązowego cukru
- Garść świeżych liści mięty
- Garść płatków bratka
- Kostki lodu
Jak zrobić wiosenną lemoniadę?
Wyciśnij sok z 4 cytryn i 2 limonek.
Świeżo wyciśnięty sok przelej do szklanego dzbanka. Dodaj do niego cukier i liście mięty. Następnie uzupełnij dzbanek, wlewając do niego wodę. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj tak, aby cukier się rozpuścił. Lemoniada najlepiej smakuje z kostkami lodu. Możesz ją również ozdobić plasterkiem cytryny, liśćmi mięty lub płatkami bratka.
Jakie cytryny wybrać do lemoniady?
Staraj się wybierać cytryny stosunkowo młode, z cienką skórką. Mają one w sobie znacznie więcej soku. Może się jednak zdarzyć, że nie będzie do nich dostępu. Wówczas po prostu zakup nieco więcej owoców.
Jak przygotować kostki lodu?
Aby przygotować kostki lodu, wykorzystaj specjalne woreczki lub foremki silikonowe, które nadają się do zamrażarki. Wypełnij je wodą i następnie schładzaj w minusowej temperaturze, aż woda zamarznie. Jeśli ich nie posiadasz, możesz spróbować zamrozić niewielką ilość wody w silikonowej formie do pieczenia, a następnie ją pokruszyć.
Dlaczego warto wybrać brązowy cukier?
Brązowy cukier ma bardziej karmelowy smak, który doskonale komponuje się z kwaskowatością cytryn i limonek. Z tego powodu warto postawić właśnie na niego. Jeśli jednak go nie posiadasz, możesz zastąpić go zwyczajnym, białym cukrem bądź innym ulubionym słodzikiem.