Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2czerwone papryki
- 1puszka czerwonej fasoli
- 1puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Szczypta curry
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy.
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy cebula powoli będzie robić się miękka, dodajemy mielone mięso wołowe i rozdrabniamy je widelcem. Smażymy całość na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Myjemy papryki pod bieżącą wodą i kroimy je w kostki średniej wielkości.
Gdy mięso ładnie zbrązowieje, wlewamy passatę, dodajemy przyprawy, paprykę i mieszamy dokładnie.
Zmniejszamy ogień i gotujemy sos pod przykryciem przez 20 minut.
Następnie dodajemy odsączoną fasolę oraz kukurydzę i gotujemy całość przez kolejne 10 minut.
Gotowe Chilli Con Carne podajemy z upieczonymi plackami tortilla.
Wskazówka:
Do ugotowania Chilli Con Carne polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.