Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2czerwone papryki
- 1puszka czerwonej fasoli
- 1puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Szczypta curry
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić Chilli Con Carne?
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni np. Gerlach Granitex z powłoką ceramiczną o średnicy 28 cm rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę razem z czosnkiem.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Gdy cebula zmięknie, dodaj rozdrobnione mięso mielone i smaż całość na dużym ogniu, cały czas mieszając. Do mieszania polecamy akcesoria z serii Natur, dzięki którym nie zarysuje się powłoka Twojej patelni.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Paprykę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę o średniej wielkości.
Gdy mięso będzie już gotowe, wlej passatę pomidorową, dodaj przyprawy, paprykę i dokładnie wymieszaj.
Zmniejsz ogień i gotuj danie pod przykryciem przez 20 minut.
Po tym czasie dodaj odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę i gotuj kolejne 10 minut.
Gotowe Chilli Con Carne podawaj z plackami tortilli.