Chilli Con Carne

Chilli Con Carne

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2czerwone papryki
  • 1puszka czerwonej fasoli
  • 1puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Szczypta curry
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy.

Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek.

Gdy cebula powoli będzie robić się miękka, dodajemy mielone mięso wołowe i rozdrabniamy je widelcem. Smażymy całość na dużym ogniu, cały czas mieszając.

Myjemy papryki pod bieżącą wodą i kroimy je w kostki średniej wielkości.

Gdy mięso ładnie zbrązowieje, wlewamy passatę, dodajemy przyprawy, paprykę i mieszamy dokładnie.

Zmniejszamy ogień i gotujemy sos pod przykryciem przez 20 minut.

Następnie dodajemy odsączoną fasolę oraz kukurydzę i gotujemy całość przez kolejne 10 minut.

Gotowe Chilli Con Carne podajemy z upieczonymi plackami tortilla.

Wskazówka:

Do ugotowania Chilli Con Carne polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.

Głęboka patelnia Contrast Procoat

 


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności