0

Domowa pizza z burakiem i kozim serem

Składniki na 2 pizze:

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki na pizzę
  • 150 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

 

Sos do pizzy:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

 

Dodatki:

  • 2 małe buraki
  • 2 garście rukoli
  • 100 g sera koziego
  • kawałek sera mozzarella 
  • 1 mała cebula czerwona
  • łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • gałązka świeżego tymianku

Domowa pizza z burakiem i kozim serem krok po kroku

Sposób przygotowania domowej pizzy z burakiem i kozim serem krok po kroku.

Przygotowujemy rozczyn – drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy dwie łyżki mąki i pół łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, oliwę i wlewamy rozczyn. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników, wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy około 15 minut. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Umyte buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, do miękkości. Po upieczeniu, buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. 

W misce łączymy miód oraz ocet balsamiczny, dodajemy plasterki buraka i tymianek, mieszamy i odstawiamy. 

Na łyżce oliwy podsmażamy ząbek czosnku, następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, oregano, doprawiamy solą i pieprzem, całość gotujemy na wolnym ogniu 15 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Dłońmi rozciągamy kawałek ciasta na kształt okrągłego placka, przekładamy na patelnię Gerlach SMART wysmarowaną oliwą. Placek smarujemy częścią sosu pomidorowego, wykładamy plastry buraka i mozzarelli, następnie pokrojony w kostkę kozi ser oraz cebulę pokrojoną w piórka. 

Domowa pizza z burakiem i kozim serem krok po kroku – Patelnia Gerlach Smart

Na zdjęciu: Patelnia Gerlach SMART
 

Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, odpinamy uniwersalną rączkę SMART i pieczemy 15 minut.

Po upieczeniu pizzę warto posypać rukolą.

Domowa pizza z burakiem i kozim serem krok po kroku

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności