Grillowane krewetki w sosie kreolskim

Grillowane krewetki w sosie kreolskim

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml rosołu
  • 1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
  • 30 krewetek
  • 1 cytryna
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól i pierz do smaku

Przygotowanie:

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli drobno siekamy.

Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni. Przesmażamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli.

Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy.

Następnie wlewamy rosół, doprawiamy słodką papryką, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

Wyciskamy sok z cytryny.

Wlewamy śmietankę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Szatkujemy świeże listki tymianku.

W misce doprawiamy krewetki solą, pieprzem i poszatkowanym tymiankiem. Mieszamy całość z odrobiną oleju.

Grillujemy krewetki na rozgrzanej patelni grillowej przez 5 minut.

Następnie przekładamy krewetki do miseczki i polewamy gorącym sosem.

Potrawę podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Wskazówka:

Do przygotowania pysznych, grillowanych krewetek, polecamy patelnię grillową Natur.

Patelnia grillowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności