Składniki:
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml rosołu
- 1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki
- 4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
- 30 krewetek
- 1 cytryna
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Sól i pierz do smaku
Jak przygotować grillowane krewetki w sosie kreolskim?
Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Świeżą papryczkę chilli drobno posiekaj.
Na dużej, głębokiej patelni np. Granitex 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz paprykę.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj składniki.
Wlej na patelnię 0,5 litra rosołu, dopraw słodką papryką i ponownie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, śmietanę, sól oraz pieprz do smaku.
Krewetki dopraw w oddzielnej misce. Wystarczy odrobina soli, pieprzu oraz poszatkowane liście świeżego tymianku. Na koniec wymieszaj je z odrobiną oleju.
Krewetki przełóż na patelnię grillową (polecamy patelnię grillową Natur 24 cm) i podsmażaj przez 5 minut.
Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 24 cm
Po tym czasie przełóż je i polej gorącym sosem.
Grillowane krewetki w sosie kreolskim najlepiej smakują podawane ze świeżym, chrupiącym pieczywem.