0

Grillowane krewetki w sosie kreolskim

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml rosołu
  • 1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
  • 30 krewetek
  • 1 cytryna
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól i pierz do smaku

Jak przygotować grillowane krewetki w sosie kreolskim?

Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Świeżą papryczkę chilli drobno posiekaj.

Na dużej, głębokiej patelni np. Granitex 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz paprykę.

Grillowane krewetki w sosie kreolskim – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj składniki.

Wlej na patelnię 0,5 litra rosołu, dopraw słodką papryką i ponownie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, śmietanę, sól oraz pieprz do smaku.

Krewetki dopraw w oddzielnej misce. Wystarczy odrobina soli, pieprzu oraz poszatkowane liście świeżego tymianku. Na koniec wymieszaj je z odrobiną oleju.

Krewetki przełóż na patelnię grillową (polecamy patelnię grillową Natur 24 cm) i podsmażaj przez 5 minut.

Grillowane krewetki w sosie kreolskim – Patelnia grillowa NATUR 24 cm

Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 24 cm
 

Po tym czasie przełóż je i polej gorącym sosem.

Grillowane krewetki w sosie kreolskim najlepiej smakują podawane ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności