Składniki:
- 270 g makaronu typu kokardki
- 1 duży por
- 1 średnia cebula
- 50 g mrożonego groszku
- 3 pomidory
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml passaty pomidorowej
- Świeża bazylia
- Czarny pieprz
- Sól
- Parmezan
Jak przygotować makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora?
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Umyj por, oczyść go dokładnie z grubych, ciemnozielonych liści i pokrój na kawałki.
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
Rozgrzej dużą głęboką patelnię (np. patelnię głęboką Granitex 28 cm) i umieść na niej łyżkę masła. Dodaj por, cebulę i groszek. Podsmażaj składniki do momentu aż cebula i por się zarumienią, a groszek zmięknie.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Do składników na patelni dołóż obraną, pokrojoną na plasterki cukinię, a następnie wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i odsącz nadmiar soku.
Aby łatwiej zdjąć skórkę z pomidora, wystarczy, że włożysz go na ok. 30 sekund do wrzącej wody. Po wyjęciu skórka sama zacznie odchodzić.
Zmniejsz płomień i dodaj na patelnie pomidory, passatę, śmietanę, pokrojoną bazylię oraz przyprawy. Gotuj danie pod przykryciem przez około 10 minut.
Przed końcem gotowania, możesz dodać do sosu makaron i wymieszać go jeszcze przed podaniem.
Gotowy sos podawaj z makaronem, a każdą z porcji posyp startym parmezanem.