0

Makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora

Składniki:

  • 270 g makaronu typu kokardki
  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 50 g mrożonego groszku
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml passaty pomidorowej
  • Świeża bazylia
  • Czarny pieprz
  • Sól
  • Parmezan

Jak przygotować makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora?

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. 

Umyj por, oczyść go dokładnie z grubych, ciemnozielonych liści i pokrój na kawałki.

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.

Rozgrzej dużą głęboką patelnię (np. patelnię głęboką Granitex 28 cm) i umieść na niej łyżkę masła. Dodaj por, cebulę i groszek. Podsmażaj składniki do momentu aż cebula i por się zarumienią, a groszek zmięknie.

Makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Do składników na patelni dołóż obraną, pokrojoną na plasterki cukinię, a następnie wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i odsącz nadmiar soku.

 

Wskazówka
Aby łatwiej zdjąć skórkę z pomidora, wystarczy, że włożysz go na ok. 30 sekund do wrzącej wody. Po wyjęciu skórka sama zacznie odchodzić.

 

Zmniejsz płomień i dodaj na patelnie pomidory, passatę, śmietanę, pokrojoną bazylię oraz przyprawy. Gotuj danie pod przykryciem przez około 10 minut.

 

Wskazówka
Przed końcem gotowania, możesz dodać do sosu makaron i wymieszać go jeszcze przed podaniem.

 

Gotowy sos podawaj z makaronem, a każdą z porcji posyp startym parmezanem.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności