Makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora

Makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora

Składniki:

  • 270 g makaronu typu kokardki
  • Jeden duży por
  • 1 średnia cebula
  • 50 g mrożonego groszku
  • 3 pomidory
  • Łyżka masła
  • Trzy ząbki czosnku
  • Jedna cukinia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml passaty pomidorowej
  • Świeża bazylia
  • Czarny pieprz
  • Sól
  • Parmezan

Przygotowanie:

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Myjemy pora, czyścimy go z grubych, ciemnych liści, a następnie kroimy wzdłuż, wszerz i jeszcze na kawałki. Obieramy i kroimy cebulę w kostkę.

Dodajemy łyżkę masła na rozgrzaną wcześniej głęboką, dużą patelnię (polecamy patelnię Contrast Procoat), wrzucamy pokrojonego pora, cebulę oraz dodajemy groszek. Smażymy do momentu, gdy por oraz cebula się zarumienią, a groszek będzie miękki.

Obieramy cukinię ze skórki, kroimy warzywo na plasterki i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię.  Całość mieszamy.

Obieramy pomidory ze skórki (wkładamy je do miski z wrzątkiem na 30 sekund, następnie wyciągamy pomidory i zdejmujemy im skórkę). Pomidory kroimy w kosteczkę i odsączamy je .

Zmniejszamy płomień, na patelnię dodajemy pokrojone pomidory, passatę pomidorową, śmietankę, pokrojoną bazylię, przyprawy, przykrywamy pokrywką patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 10 minut.

Gdy sos jest już gotowy, podajemy go z makaronem, obficie posypując każdą z porcji przepysznym parmezanem.

Patelnia Contrast ProcoatNa zdjęciu: patelnia głęboka Contrast Procoat


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności