Składniki:
- 270 g makaronu typu kokardki
- Jeden duży por
- 1 średnia cebula
- 50 g mrożonego groszku
- 3 pomidory
- Łyżka masła
- Trzy ząbki czosnku
- Jedna cukinia
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml passaty pomidorowej
- Świeża bazylia
- Czarny pieprz
- Sól
- Parmezan
Przygotowanie:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Myjemy pora, czyścimy go z grubych, ciemnych liści, a następnie kroimy wzdłuż, wszerz i jeszcze na kawałki. Obieramy i kroimy cebulę w kostkę.
Dodajemy łyżkę masła na rozgrzaną wcześniej głęboką, dużą patelnię (polecamy patelnię Contrast Procoat), wrzucamy pokrojonego pora, cebulę oraz dodajemy groszek. Smażymy do momentu, gdy por oraz cebula się zarumienią, a groszek będzie miękki.
Obieramy cukinię ze skórki, kroimy warzywo na plasterki i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię. Całość mieszamy.
Obieramy pomidory ze skórki (wkładamy je do miski z wrzątkiem na 30 sekund, następnie wyciągamy pomidory i zdejmujemy im skórkę). Pomidory kroimy w kosteczkę i odsączamy je .
Zmniejszamy płomień, na patelnię dodajemy pokrojone pomidory, passatę pomidorową, śmietankę, pokrojoną bazylię, przyprawy, przykrywamy pokrywką patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 10 minut.
Gdy sos jest już gotowy, podajemy go z makaronem, obficie posypując każdą z porcji przepysznym parmezanem.
Na zdjęciu: patelnia głęboka Contrast Procoat