Czy garnki emaliowane można używać na indukcji? Sprawdź, czy wykonane z żeliwa naczynia sprawdzą się w Twojej nowoczesnej kuchni! Jakie są ich inne zalety?
Czym jest emalia na żeliwnych garnkach?
Emalia, którym pokrywane są żeliwne garnki, to substancja przypominająca szkło. Zazwyczaj jest odporna na działanie wysokich temperatur, a jej twardość sprawia, że naczynia się nie rysują.
Może być ona wykorzystana na garnkach z różnego rodzaju materiałów. Tradycyjnie wykorzystywana jest na tych z żeliwa, jednak obecnie można znaleźć również garnki stalowe pokryte emalią, które swoim wyglądem przypominają właśnie te żeliwne. Należy jednak uważnie sprawdzać materiał bazowy: substancja ta może próbować ukryć fakt, że naczynia są gorszej jakości, np. mają zbyt cienkie ścianki lub są stworzone z niskiej klasy surowców (zwłaszcza w przypadku stali oraz aluminium).
Gdy taka substancja pokrywa garnki żeliwne, sprawia, że są łatwiejsze w codziennym użytkowaniu. Zapobiega powstawaniu rdzy nawet w kontakcie z wodą przez dłuższy czas, dzięki czemu garnki nadają się do mycia w zmywarce. Ponadto brud łatwiej odchodzi od takich naczyń. Garnki żeliwne, które nie są pokryte emalią, mogą również wpływać na smak kwaśnych potraw i nie nadają się do ich dłuższego przechowywania. W przypadku modeli pokrytych dodatkową powłoką takiego problemu nie ma i mogą być użytkowane właściwie tak samo, jak garnki ze stali nierdzewnej. To wszystko sprawia, że żeliwne garnki emaliowane są chętniej wybierane, szczególnie przez osoby, które gotują dla zrealizowania własnych potrzeb lub przyjemności.
Czy emaliowane garnki można używać na indukcji?
To nie emalia, a bazowy materiał, z którego został wykonany garnek ma wpływ na to, czy można używać go na indukcji. Dlatego też jeśli posiadasz właśnie taką kuchenkę, przed zakupem naczyń sprawdź, jak komunikuje o nich producent. Jeśli znajdziesz informację, że dany garnek można używać na indukcji to jak najbardziej nie musisz się o to obawiać.
Garnki żeliwne NATUR IRON doskonałe na kuchenkę indukcyjną
Garnki z linii NATUR IRON doskonale nadają się na kuchenkę indukcyjną. Zostały wykonane z wysokiej jakości, odlewanego żeliwa, co sprawia, że są trwałe. Emalia, którą są pokryte, jest antyalergiczna i ekologiczna, dlatego nadaje się nawet dla najbardziej wymagających użytkowników.
Garnki NATUR IRON zostały pokryte z zewnątrz białą emalią, która doskonale pasuje do wielu kuchni. Świetnie sprawdzą się jako przełamanie w kuchni loftowej, ale ich kształt sprawia, że będą pasowały także do wnętrz naturalnych, w stylu rustykalnym czy też w stylu retro.
Co ważne, to niezwykle wszechstronne naczynia, które nadają się do przygotowania wielu posiłków. Będą idealne do przygotowywania zup, czy mięs, które wymagają duszenia. Nadają się również do użytkowania w piekarniku, dlatego można upiec w nich chleb, czy stworzyć pyszną pieczeń. Ich pokrywki są również odporne na wysokie temperatury, co pozwala na stworzenie wyśmienitych, soczystych dań.
Uwaga, choć ich mycie w zmywarce jest możliwe to wysoka temperatura oraz detergenty mogą doprowadzić do matowienia emalii. Z tego powodu zaleca się ich mycie ręczne.
Białe garnki z żeliwa to idealnie uzupełnienie kuchni
Białe, żeliwne garnki będą doskonałym uzupełnieniem każdej kolekcji naczyń kuchennych. Ich trwałość oraz możliwość wszechstronnego zastosowania sprawiają, że można przygotować w nim właściwie każde danie, od śniadań, po obiady dla całej rodziny. Warto postawić na nie szczególnie wtedy, gdy często przygotowujesz dania kuchni polskiej, takie jak gołąbki, czy też posiłki wymagające długiego przyrządzania, np. sosy typu bolognese czy rosół.
Na początek warto zaopatrzyć się w przynajmniej jeden emaliowany garnek żeliwny, aby sprawdzić jego trwałość i wyjątkową wszechstronność.
GARNKI GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
GARNKI ZESTAWY GARNKÓW POJEDYNCZE GARNKI GARNKI INDUKCYJNE GARNKI CERAMICZNE GARNKI GRANITOWE GARNKI ŻELIWNE GARNKI NA PREZENT SZYBKOWARY BRYTFANNY CZAJNIKI RONDLE