Frittata wywodzi się z Włoch i przypomina nieco omlet. Tworzona jej na bazie jajek. Do jej przygotowania doskonale sprawdzi się patelnia, która nadaje się do użytkowania w piekarniku, taka jak PERSTIGE lub SMART STEEL. Przygotuj to danie na śniadanie dla swoich bliskich!
Co jest potrzebne, aby przygotować fritattę?
- 1 cebula
- 1 duża cukinia
- 200 g ziemniaków
- 100 g groszku z puszki
- 2 garście świeżego szpinaku
- 5 jajek
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 60 g sera Cheddar
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować frittatę?
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w ćwiartki i ugotuj. Cebulę obierz i poszatkuj, a cukinię pokrój w plasterki.
Na dużej patelni o średnicy 28 cm rozgrzej olej. Podsmaż na nim lekko cebulę, dodaj cukinię oraz ziemniaki. Smaż całość przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj świeży szpinak, groszek i gotuj przez ok. 4 minuty.
Jajka oraz śmietankę wlej do miski i rozbełtaj, a następnie przelej na patelnię z warzywami. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj danie przez 5 minut na małym ogniu, a na koniec posyp je startym serem Cheddar.
Po tym czasie umieść patelnię w nagrzanym do 180°C (opcja góra dół) piekarniku na 5-10 minut. Gdy danie będzie gotowe, wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw na ok. 10 minut, aż przestygnie.
Czy frittata to omlet?
Aż do ok. 1950 frittata była uznawana za włoski rodzaj omleta, jednak aktualnie rozdziela się te dwa dania, ponieważ ich sposób przygotowania nieco się różni. Nie da się jednak ukryć, że są do siebie dość podobne.
Jak podać frittate na talerzu?
Frittatę postaraj się podać na eleganckim, porcelanowym talerzu. Możesz ozdobić ją niewielkimi pomidorkami, natką pietruszki, czy świeżo startym, włoskim serem. Tak zaserwowana, zachwyci Twoich bliskich!
Czy do frittaty trzeba dodać wszystkie wymienione składniki?
Nie! Jeśli nie posiadasz jakiegoś składnika, po prostu z niego zrezygnuj i wymień go. Kluczem w przypadku tego dania są jajka. Warzywa możesz zawsze wymienić lub z nich zrezygnować.