RETRO Kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Jabłkowe ostrygi to propozycja na szybki posiłek, który na pewno spodoba się miłośnikom owoców morza. Danie zostało przygotowane we współpracy z Pracownią Smaku w Katowicach, a przepis opracowała Jola Klesser. Do jego podania przyda Ci się elegancka porcelana.
Co jest potrzebne na jabłkowe ostrygi?
Składniki
- 1 zielone jabłko
- 5 szt. ostryg
Dressing:
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- Trochę chrzanu tartego
Jak przygotować jabłkowe ostrygi?
Twarde, zielone jabłko dokładnie umyj, a następnie pokrój je w kostkę. W miseczce połącz ze sobą olej, ocet, sól, pieprz, miód oraz chrzan. Wymieszaj bardzo dokładnie, aby sos stał się jednolity, a smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Ostrygi otwórz, używając do tego np. nożyka. Do każdej z nich dodaj łyżkę jabłka. Przełóż je na talerz i polej dessingiem. Smacznego!
Od kiedy ludzie jedzą ostrygi?
Ostrygi są spożywane od starożytności, szczególnie w rejonach wybrzeży Morza Śródziemnego. Znane były już w czasach starożytnego Rzymu, gdzie uchodziły za luksusowy przysmak. Współcześnie najczęściej spożywane są w krajach takich jak Francja, Włochy czy Wielka Brytania, ale popularność ostryg rośnie na całym świecie.
Czy ostrygi są zdrowe?
Ostrygi są bogate w białko, witaminy (zwłaszcza B12) oraz minerały, takie jak cynk i selen, które są kluczowe dla wzmocnienia odporności. Zawierają także kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca. Ze względu na niską kaloryczność ostrygi są często polecane jako składnik zdrowej diety.
Jak prawidłowo otworzyć ostrygi?
Otwieranie ostryg wymaga specjalnego noża do ostryg, który ma krótki i ostry czubek. Należy włożyć go w zawias muszli i delikatnie podważyć. Po otwarciu ostrygi ważne jest, aby oddzielić mięsień od górnej muszli, aby mięso było łatwe do wyjęcia.
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach