Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Wybór odpowiedniego naczynia do gotowania staje się kluczowy, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy z niego korzystać na płycie indukcyjnej. Dowiedz się, dlaczego wśród naczyń kuchennych powinna znaleźć się brytfanna, która potrafi sprostać najwyższym kulinarnym oczekiwania i sprawdź, jaka sprawdzi się najlepiej na indukcję!
Brytfanna – naczynie do zadań specjalnych
Istnieje mnóstwo typów rozmaitych naczyń do gotowania, które różnią się od siebie zarówno materiałem, z jakiego są wykonane jak i rozmiarem oraz kształtem. I to właśnie charakterystyczny kształt brytfanny już na pierwszy rzut oka wyróżnia ją spośród innych naczyń do gotowania. Jej dno jest z reguły płaskie, co umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła i skuteczne podgrzewanie potraw na większej powierzchni. Boki brytfanny są wysokie, co wpływa na komfort mieszania potraw, zwłaszcza tych z dużą ilością płynów jak np. gulasze. W porównaniu do klasycznych patelni czy garnków, brytfanny są zazwyczaj większe i umożliwiają przygotowanie większych porcji jedzenia. Naczynie to może być wykonane zarówno ze stali, aluminium czy żeliwa jak i z powodzeniem wykorzystane do gotowania, smażenia, duszenia jak i pieczenia w piekarniku.
Brytfanna – jaka najlepsza?
To, jaka brytfanna będzie najlepsza, zależy od wielu czynników, a przede wszystkim indywidualnych preferencji oraz stylu gotowania. Brytfanna jest uniwersalnym naczyniem, które powinno znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni, niezależnie od stopnia zaawansowania Twoich kulinarnych umiejętności. Poszukując idealnej brytfanny warto zdefiniować swoje oczekiwania. Po pierwsze wybierz materiał, z jakiego ma być zbudowana. Brytfanna ze stali nierdzewnej będzie odporna na korozję oraz łatwa w utrzymaniu czystości, a ta wykonana z aluminium lekka i dobra do szybkiego przygotowywania potraw. Brytfanna z ceramiczną powłoką zapewni właściwości nieprzywierające oraz pozwoli na zastosowanie małej ilości tłuszczu, a brytfanna z żeliwa pozwoli na doskonałą retencję ciepła i równomierne przygotowywanie potraw.
Brytfanna na indukcję
Brytfanna na indukcję powinna być wykonana z materiałów, które mają właściwości magnetyczne. Oznacza to, że muszą one reagować z polem magnetycznym kuchenki indukcyjnej. W konsekwencji powoduje to szybkie i efektywne nagrzewanie naczyń, a co a tym idzie sprawnym przygotowywaniem posiłków. Jednym ze świetnych rozwiązań są specjalne dyski ferromagnetyczne umieszczone w dnie naczynia. Jednym z przykładów zastosowania takiego rozwiązania jest brytfanna indukcyjna GRANITEX. Specjalny dysk wykonany w technologii Full Induction zapewnia jeszcze bardziej wydajny sposób wykorzystania indukcji.
Sama brytfanna GRANITEX pozwala na uzyskanie bajecznie kruchych i aromatycznych dań. Dzięki wykorzystaniu jednej z najlepszych na rynku powłoki ceramicznej Ilag Xera Dur 2 ® Ceramic Non Stick posiada ona doskonałą odporność na ścieranie się, a także właściwości, dzięki którym przygotowywane jedzenie nie przywiera do jej powierzchni oraz nie przypala się. Grube, czterowarstwowe dno zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i sprzyja niskiemu zużyciu energii. Do brytfanny dopasowana została pokrywka ze szkła hartowanego z silikonowym rantem. Wysokiej jakości szkło hartowane jest trwałe i wytrzymałe oraz odporne na wysokie temperatury, a silikonowy rant gwarantuje doskonałe dopasowanie do kształtu naczynia. Ponadto pokrywka wyposażona jest w odpowietrzniki, odprowadzające nadmiar pary wodnej na zewnątrz, a także specjalny aromatyzer, który umożliwia uzupełnianie płynów w trakcie przygotowania potraw bez konieczności ściągania pokrywy.
Innym przykładem brytfanny, która doskonale sprawdzi się na indukcji jest brytfanna żeliwna NATUR IRON. To duże naczynie o pojemności 5,5 l, które wykonane jest z odlewanego żeliwa, pokryte jest ekologiczna i antyalergiczną emalią. Jest to brytfanna na indukcję i do piekarnika, która cechuje się wysoką trwałością i zmniejszonym ryzykiem powstania rdzy. Pokrywa tego naczynia wyposażona jest w specjalne wypustki, które mają na celu wspomagać cyrkulację powietrza oraz pary wodnej. Funkcja ta w połączeniu z litą konstrukcją sprawia, że brytfanna na długo zachowuje ciepło, a przygotowywanie potraw jest naprawdę szybkie i efektywne! Duża brytfanna żeliwna to idealne rozwiązanie dla tych, którzy gotują dla całej rodziny, w tym dla dzieci. Można przygotować w niej m.in. duże porcje mięs, czy zdrowych warzyw. Świetnie sprawdzi się również do przygotowywania dań z polskiej kuchni, takich jak gołąbki czy rolady. Będzie to także doskonała propozycja jeśli planujesz garnki na prezent.
Garnki i brytfanny GERLACH
Wszystkie garnki i brytfanny marki GERLACH wykonane są z najwyższej jakości materiałów, które z troski o zdrowie użytkowników nie zawierają niebezpiecznych substancji. Zarówno w przypadku brytfanny żeliwnej jak i brytfanny GRANITEX, ich czyszczenie jest niezwykle proste.
Wszystkie naczynia z żeliwnej serii NATUR IRON z powodzeniem można myć w zmywarce. Choć warto pamiętać, że regularne czyszczenie mechaniczne może doprowadzić do zmatowienia zewnętrznej powłoki emaliowanej, dlatego nie jest zalecane.
Naczynia do gotowania marki GERLACH charakteryzuje ponadczasowy design. I tak niezwykła żeliwna brytfanna NATUR IRON swoim wyglądem nawiązuje do klasycznego wystroju wnętrza. Emalia w kolorze bieli, którą jest pokryta, sprawia, że naczynie zawsze wygląda czysto i elegancko. Jej design doskonale będzie pasować do kuchni wykończonej w naturalnym drewnie, ale nie tylko. Sprawdzi się również w loftowych i współczesnych wnętrzach, nadając im unikatowego charakteru.
Brytfanna GRANITEX inspirowana jest wyglądem naturalnego kamienia. Naczynie to cechuje się niezwykłą lekkością i doskonale prezentować się będzie zarówno w minimalistycznych, nowoczesnych wnętrzach jak i tych bardziej tradycyjnych.
Poznaj inne naczynia marki GERLACH
Brytfanna to siostra innych naczyń do gotowania, które znajdziesz w bogatej ofercie marki GERLACH. Żeliwną brytfannę możesz zakupić w komplecie z dwoma innymi garnkami. Zestaw garnków NATUR IRON to wysokiej jakości żeliwne naczynia, które stworzone są z myślą o najbardziej wymagających użytkownikach. Stop żelaza z węglem sprawia, że naczynia te są wyjątkowo trwałe i odporne na uszkodzenia. Jego wysoki poziom twardości sprawia, że naczynia się nie odkształcają i są odporne nawet na bardzo wysokie temperatury. Wszystkie garnki NATUR IRON nadają się na indukcję.
Brytfanna GRANITEX należy do linii naczyń, których design w całości został zainspirowany wyglądem kamienia. Wszystkie garnki i patelnie dostępne w ramach tej linii nadają się na kuchenki indukcyjne.
Przygotowując ulubione potrawy w brytfannie sięgasz po nowe możliwości. To uniwersalne naczynie umożliwia rozmaite techniki gotowania i pozwala na niezwykle kulinarne doświadczenia. Brytfanny GERLACH przyciągają swoim nietuzinkowym designem i niezwykłą jakością.