Spaghetti to włoski makaron, który można podawać na wiele sposobów. Dzięki temu nigdy się nie nudzi! Jakie przyprawy najlepiej pasują do spaghetti? Sprawdź, z czym je połączyć.
Spaghetti – ogranicza Cię wyobraźnia
Spaghetti to makaron w formie długich (do ok. 80 cm) nitek, które gotuje się w całości. Najprawdopodobniej zaczął przyjmować swoją formę ok. XII wieku, a w XIX w. zaczął być masowo produkowany. Jego charakterystyczna forma pozwala podać dania w efektowny sposób.
Przygotowuje się go z pszenicy durum, bez dodatku jajek. To gwarantuje jego neutralny smak, dzięki czemu doskonale łączy się z wieloma różnorodnymi smakami. Zazwyczaj podaje się go z sosem i posypuje serem (np. parmezanem), jednak tak naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Spaghetti możesz przygotować i doprawić na dowolny sposób.
Jakie przyprawy do spaghetti po włosku?
Jeśli jednak chcesz, by Twoje spaghetti pachniało niczym słoneczna Italia, warto pamiętać o kilku podstawowych przyprawach. Dobrze przygotować sobie je już wcześniej:
- bazylia i oregano – to podstawa przypraw rodem z Włoch! Jeśli często przygotowujesz spaghetti, musisz mieć je zarówno w formie wysuszonej, jak i świeżej (np. możesz uprawiać zioła na parapecie). Wtedy smakują i pachną najlepiej!;
- czosnek – nada głębi aromatu, a przy okazji ma niezaprzeczalne wartości prozdrowotne;
- słodka i/lub ostra papryka – te przyprawy możesz dodać nawet w dużej ilości (zwłaszcza w wersji słodkiej), aby nadać potrawie odpowiedni smak;
- pieprz – koniecznie świeżo zmielony, ponieważ wtedy pachnie najlepiej;
- sól – ona zawsze podkreśla smak potraw.
Jak doprawić mięso do spaghetti?
Aby doprawić mięso do spaghetti, zacznij od podsmażenia go na oliwie z oliwek z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj sól, pieprz, suszone oregano, bazylię i tymianek. Możesz też dodać paprykę chili dla pikantności. Następnie wlej sos pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie i aromatyczne. Na koniec dodaj świeżą bazylię i parmezan dla dodatkowego smaku.
Inne ciekawe przyprawy do spaghetti
Poza podstawowymi przyprawami warto zwrócić uwagę również na kilka innych, które jeszcze bardziej podkreślą smak potrawy, na przykład:
- mięta – najlepiej świeża. Jej charakterystyczny aromat nie pasuje do wszystkich dań, ale warto z nią eksperymentować;
- lubczyk – doda prawdziwej mieszanki słodko-ostro-gorzkich smaków;
- natka pietruszki – warto zawsze mieć pod ręką odrobinę świeżej!;
- kurkuma – sprawi, że potrawa będzie miała charakterystyczny kolor.
Jak można przygotować spaghetti?
Jeśli nie masz pomysłu na obiad i brakuje Ci czasu, możesz podać spaghetti z pesto bazyliowym. Szybko przygotowuje się również sos carbonara, który tworzy się na bazie jaj (głównie żółtek), parmezanu i boczku. Jeśli zaś masz więcej czasu, warto stworzyć sos bolongese. Możesz przygotować go w większej ilości, aby np. kolejnego dnia na jego bazie stworzyć pyszną lasange!
Pamiętaj, że w przypadku gotowania spaghetti ważne jest wybranie odpowiednio dużego garnka. Polecamy garnki z linii SUPERIOR! Z kolei przyprawy możesz przechowywać w pojemniku COUNTRY o pojemności 0,35 l. Do gotowania makaronu przyda się zaś odpowiednia łyżka z linii NATUR.