Makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora jest naprawdę wyśmienitym pomysłem na obiad. Dość łatwy w przygotowaniu, zachwyci swoim smakiem i jednocześnie pozwoli na podanie na talerzu zdrowych warzyw. Do przygotowania tego dania, jak i wielu innych sosów, przyda Ci się patelnia z nieprzywierającą powłoką.
Co jest potrzebne do przygotowania makarony z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora?
- 270 g makaronu typu kokardki
- 1 duży por
- 1 średnia cebula
- 50 g mrożonego groszku
- 3 pomidory
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml passaty pomidorowej
- Świeża bazylia
- Czarny pieprz
- Sól
- Parmezan
Jak przygotować makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pora?
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Umyj por, oczyść go dokładnie z grubych, ciemnozielonych liści i pokrój na kawałki.
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Rozgrzej dużą głęboką patelnię (np. patelnię głęboką GRANITEX 28 cm) i umieść na niej łyżkę masła. Dodaj por, cebulę i groszek. Podsmażaj składniki do momentu aż cebula i por się zarumienią, a groszek zmięknie.
Do składników na patelni dołóż obraną, pokrojoną na plasterki cukinię, a następnie wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i odsącz nadmiar soku.
Zmniejsz płomień i dodaj na patelnie pomidory, passatę, śmietanę, pokrojoną bazylię oraz przyprawy. Gotuj danie pod przykryciem przez około 10 minut.
Przed końcem gotowania, możesz dodać do sosu makaron i wymieszać go jeszcze przed podaniem. Gotowy sos podawaj z makaronem, a każdą z porcji posyp startym parmezanem.
Jak zdjąć skórkę z pomidora?
Aby łatwiej zdjąć skórkę z pomidora, wystarczy, że włożysz go na ok. 30 sekund do wrzącej wody. Po wyjęciu skórka sama zacznie odchodzić. Uważaj, aby w trakcie się nie poparzyć!
Czemu akurat śmietanka 30%?
Śmietanka 30% ma kremowy, delikatny smak, dlatego doskonale sprawdzi się do takiego dania, jak makaron z łagodnym sosem. Ponadto wysoka zawartość tłuszczu sprawi, że inne składniki dobrze się połączą i będą miały wzmocniony smak oraz aromat.
Czym zastąpić ser parmezan?
Parmezan możesz łatwo zastąpić innym rodzajem twardego, długo dojrzewającego sera. Wybierz taki ser, jak Grana Padano, czy Pecorino Romano. Jeśli nie znajdziesz ich w swoim sklepie, zawsze możesz zwrócić uwagę na Cheddar.