Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Ryba z purée to pomysł na smażonego łososia z pysznymi warzywami. Połączenie ziemniaków i batatów jest naprawdę niezwykle smaczne – warto dać mu szansę. Do przygotowania dania przyda Ci się patelnia. Przepis stworzyła Agnieszka Dulewicz.
Co jest potrzebne na rybę z purée?
- 2 marchewki
- 1 duża cukinia
- 1 duża pietruszka
- 1 duży batat
- 3 średnie ziemniaki
- Imbir mielony (wg. uznania)
- 50 g masła
- 3 łyżki stołowe śmietanki 30%
- 2 filety z łososia
- Sól i pieprz do smaku
- Odrobina oliwy lub oleju rzepakowego
Podane składniki wystarczą na danie dla 2 osób.
Jak zrobić rybę z purée?
Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C. Ziemniaki oraz batata obierz. Pokrój je na niewielkie kawałki. Rozłóż je na papierze do pieczenia i posmaruj je oliwą albo olejem. Posyp całość solą i pieprzem. Włóż je do piekarnika i zapiekaj przez ok. 45 minut.
Marchew, cukinie i pietruszkę obierz. Za pomocą obieraczki pokrój je na cienkie plasterki – będą one pełnić funkcję tagliatelle.
Na średniej patelni roztop trochę mała. Po chwili dodaj warzywa i na niewielkiej mocy kuchenki duś je, od czasu do czasu mieszając. Zaczekaj aż zmiękną. Na suchą patelnię wykładaj filety z łososia i posyp je solą. Możesz użyć też ulubionych ziół, jeśli chcesz. Smaż pod przykryciem aż filety będą gotowe. Zdejmij pokrywkę, zwiększ grzanie i obsmaż boki aż się zarumienią.
Upieczone ziemniaki i batata przełóż do blendera. Dodaj masło i śmietankę. Zblenduj całość do uzyskania jednolitej masy. Ułóż całość na talerzu i podawaj. Smacznego!
Dlaczego do purée z ziemniaków warto dodać bataty?
Dodanie batatów do ziemniaczanego purée ma kilka zalet. Przede wszystkim wpływa to na jego smak. Bataty są bardziej słodkie, dodając do klasycznych ziemniaków innego posmaku. Wpływają one również na kolor masy, która staje się bardziej pomarańczowa, wyrazista i interesująca. Bataty są też bogate w składniki odżywcze: zawierają beta-karoten, witaminę C i E, a także różne mikroelementy. Po ugotowaniu są one kremowe, tworząc aksamitną konsystencję.
Skąd pochodzą bataty?
Bataty są uprawiane przez ludzi już prawdopodobnie od ponad 7 tysięcy lat. Wywodzą się z Ameryki Południowej. Rosły w rejonach tropikalnych, ale odkrycia archeologiczne wskazują na to, że uprawiano je w Peru i w okolicach Andów. Były również hodowane w Polinezji, gdzie trafiły prawdopodobnie dzięki kontaktom przedkolumbijskim. Dzisiaj najwięksi światowi producenci tych warzyw to Chiny, Nigeria, Tanzania, Uganda i Indonezja.
Jaką rybę użyć do podania z purée zamiast łososia?
Łosoś to ryba smaczna, choć nie należy do najtańszych. Jest też stosunkowo kaloryczna, a jej charakterystyczny smak nie odpowiada każdemu. Możesz więc ją wymienić na inną, jeśli tylko masz taką ochotę. Dobrym zamiennikiem będzie pstrąg tęczowy lub łososiowy, jeśli szukasz czegoś zbliżonego. Ale możesz postawić też na filet z dorsza, halibuta czy sandacza.
Agnieszka Dulewicz
Agnieszka Dulewicz – mama dwójki dzieci, influencerka, pasjonatka fotografii. Znajdziesz ją pod nickiem @dulcysiowe.