Nóż i deska do krojenia to z pewnością niezastąpiony duet w każdej kuchni. To jedne z najważniejszych narzędzi w rękach szefa kuchni oraz miłośnika gotowania. Wybór odpowiedniego noża oraz deski wpływają na komfort pracy i jej efektywność, a także bezpieczeństwo w trakcie przygotowywania posiłków, dlatego warto poświęcić chwilę i przyjrzeć się kilku istotnym aspektom, które pomogą w doborze tego kuchennego arsenału. Zapraszamy do świata artykułów kuchennych Gerlach!
Dobry nóż i deska to podstawa
Dobór odpowiedniego noża i deski do krojenia jest z pewnością jednym z kluczowych elementów dobrze funkcjonującej kuchni. Aby zapewnić skuteczne oraz bezpieczne przygotowanie posiłków sobie i swoim najbliższym warto wybrać produkty, które będą gwarancją jakości.
Jaki nóż kuchenny – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Nóż kuchenny to jedno z podstawowych narzędzi jakie stosuje się na co dzień w kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego przygotowywanie któregokolwiek z posiłków. Służy do krojenia, przekrajania, siekania i odkrajania. Najważniejszymi cechami noża są ostrość oraz trwałość. Dla efektywnego krojenia kluczowy jest jego stopień ostrości. W przypadku wysokiej jakości noży, ich ostrość utrzymywać się powinna przez długi czas. Wybierając narzędzia do domowej kuchni, warto postawić na takie, które zostały wykonane ze stali nierdzewnej, która jest zdecydowanie łatwiejsza w utrzymaniu, niż stal węglowa.
Ostrze dobrej jakości noża wykonanego ze stali nierdzewnej zapewnia perfekcyjne cięcie. Wybierając narzędzie warto dokładnie przyjrzeć się składowi materiału z jakiego został zbudowany. Dla przykładu nóż szefa kuchni 8’’ PRECISION zbudowany jest ze stali nierdzewnej z dodatkiem chromu, molibdenu i wanadu dzięki czemu charakteryzuje się wyjątkową odpornością na korozję oraz inne uszkodzenia mechaniczne.
Drugim ważnym elementem na który należy zwrócić uwagę wybierając nóż kuchenny jest jego trwałość. Twardość ostrza podawana jest w skali Rockwella (Rockwell Hardness Scale). Sama skala używana jest do opisu twardości rozmaitych materiałów. W przypadku noży kuchennych podawane zwyczajowo dwie wartości określając twardość na skali Rockwella. Najczęściej stosowana jest jednak skala C (HRC), która mierzy twardość noża na głębokości 0,002 mm jego ostrza. I tak na przykład mały nóż do jarzyn SMART GRAY posiada twardość szacowaną na 54-55 HRC.
Zarówno ostrość jak i twardość wpływają na trwałość noży.
Kolejnym ważnym elementem jest design. Wybierz nóż bądź zestaw noży, który będzie pasował stylem do wykończenia kuchennego wnętrza. Nóż powinien także wygodnie układać się w dłonie. Ważne, aby rękojeść dawała poczucie komfortu i bezpieczeństwa podczas użytkowania noża. Warto również zwrócić uwagę na materiał z jakiego jest wykonana. Na rynku dostępne są rękojeści z różnych materiałów, wykonane w rozmaitych kształtach. Rękojeść może być wykonana z drewna, tworzywa sztucznego, kauczuku, kompozytu, metalu czy być przedłużeniem ostrza i być wykonana np. ze stali nierdzewnej. Rękojeść powinna również nawiązywać do samej funkcji noża. Inną rękojeść będzie miał 8’’ nóż szefa kuchni, a inną 3,5’’ nożyk do krojenia warzyw.
To jaki nóż kuchenny wybierzesz zależy wyłącznie od Twojego gustu i stylu gotowania.
Rodzaje noży – jaki nóż kuchenny wybrać?
To, jaki rodzaj noża kuchennego wybierzesz, powinno opierać się na stylu gotowania. Jeżeli spędzasz w kuchni dużo czasu i uwielbiasz gotować warto zastanowić się nad zestawem noży w bloku. Taki komplet pozwoli na to, aby cieszyć się pełnią możliwości podczas kulinarnych przygód.
Jeżeli zależy Ci jednak na dobraniu minimalnej ilości elementów warto postawić na coś uniwersalnego. Najbardziej wszechstronnym nożem jest nóż szefa kuchni. Zwykle posiada on długość ok. 20 cm i wykonany jest z wysokiej klasy materiału. Służy zarówno do siekania jak i krojenia czy filetowania. Przykładem wygodnego noża szefa kuchni jest model DECO BLACK wyposażony w antypoślizgową rękojeść z wyjątkowo trwałego tworzywa ABS, która pozwala na komfortowy uchwyt i precyzyjne cięcie. Jego ponadczasowy, a jednocześnie nowoczesny i minimalistyczne design będzie pasował do każdego eleganckiego wnętrza kuchennego. Jest to niezastąpione narzędzie do przyrządzania rozmaitych dań mięsnych czy warzyw. Innym przykładem doskonałego, uniwersalnego noża szefa kuchni jest 8” nóż NATUR , którego rękojeść wykonana jest z wysokiej jakości drewna, co sprawia, że nóż oprócz doskonałego cięcia będzie też prawdziwą ozdobą nawiązującą do natury.
Jednak oprócz dużego noża szefa kuchni warto mieć także pod ręką uniwersalny nóż kuchenny.
Noże kuchenne Gerlach powstały z myślą o ułatwieniu codziennego przygotowania rozmaitych posiłków. Wyjątkowa ostrość pozwoli pokroić zarówno mięso, jak i posiekać zioła czy wyfiletować rybę, Nóż kuchenny STYLE 8” ma szerokie ostrze, które jest niezawodne w kuchni. Zostało ono wykonane ze stali nierdzewnej z dodatkiem chromu, co sprawia, że jest naprawdę trwały – jego twardość wynosi 52-54 HRC co sprawia, że nóż jest twardy, ale przy tym na tyle elastyczny, że nie daje ryzyka pęknięcia przy nawet mocnym nacisku.
Warto rozważyć dodatkowy nóż do chleba. Jest on zupełnie inaczej zbudowany i pozwoli na sprawne i szybkie krojenie nawet dużych bochenków. Krojenie chleba często jest dość trudne i wymagające, dobrze zatem mieć w zanadrzu dobry nóż dedykowane temu zadaniu.
Ostrze noża posiada charakterystyczne ząbki, które pozwalają na równomierne i szybkie krojenie.. Dodatkowo korzystanie z ostrego narzędzia sprawia, ze krojenie pieczywa staje się w pełni bezpieczne. Nóż do chleba lini LOFT cechuje wysoka twardość na poziomie 55-56 HRC oraz industrialny design, który sprawdzi się w wielu stylach wnętrz,
Jaka deska do krojenia sprawdzi się w kuchni?
Trudno wyobrazić sobie codzienne kulinarne przygody bez deski do krojenia. Ten z pozoru prosty przedmiot stanowi bardzo istotny element wyposażenia każdej kuchni. Postaramy się podpowiedzieć jaką deskę do krojenia wybrać i na co zwrócić szczególną uwagę w czasie zakupów.
Deski do krojenia najczęściej wykonane są z pięknego drewna, ale można je także spotkać w wersji plastikowej, szklanej czy kamiennej. To jaka deska do krojenia pojawi się na Twoim blacie kuchennym zależy od Twojego stylu życia. Każda z desek ma swoje wady i zalety. Ze względu na trwałość i bezpieczeństwo użytkowania będziemy polecać deski wykonane z wysokiej jakości drewna. Możesz je wykorzystać zarówno do krojenia pieczywa, mięsa jak i warzyw czy owoców.
Drewniana deska do krojenia – jak ją dobrać?
Deska do krojenia nie bez powodu kojarzy się z drewnem. Jest to najpowszechniej używane materiał do wykonywania tego kuchennego artykułu. Drewniana deska do krojenia to ponadczasowe wyposażenie każdej kuchni. Dębowe deski do krojenia NATUR mają zdolność do regeneracji. Dzięki niezwykłym właściwościom drewna dębowego wszystkie rysy i zadrapania powstające na skutek kontaktu z ostrzem noża, mają szansę się samoistnie zasklepić.
Wybierając deskę do krojenia warto zwrócić uwagę na materiał z jakiego jest zrobiona, a także jej grubość i kształt. Nim sięgniesz po najtańszą deskę z drewna warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Po pierwsze drewno z jakiego jest wykonana może nie być odpowiednie. Zbyt cienkie lub źle wysuszone może być bardziej podatne na uszkodzenia oraz pęknięcia. Tania deska może szybciej ulec wytarciu i szybciej chłonąć wilgoć. Deski wykonane z drewna o niskiej jakości, mogą być także problematyczne w utrzymaniu czystości ze względu na obecność porów i licznych spękań, które stanowić mogą schronienie dla resztek jedzenia i bakterii.
Warto więc wybierać deskę sprawdzonej firmy, która gwarantuje odpowiednią jakość i grubość. Jeśli posiadasz już deskę do krojenia z drewna, aby utrzymać ją w dobrym stanie przez lata, warto przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim deski drewnianej nie wolno myć w zmywarce! Do czyszczenia używaj wyłącznie delikatnych detergentów, a na koniec postaraj się ją bardzo dobrze wysuszyć. Dzięki temu deska na długie lata będzie mogła zachować swoje naturalne właściwości.
Deski drewniane Gerlach
Wybierz najwyższej jakości deski do krojenia Getrach. W ofercie znajdziesz deski dębowe o różnej wielkości i kształcie. Design deski NATUR SQUARE pozwala na używanie jej z dwóch stron, które się od siebie różnią. Główna strona posiada subtelne wgłębienia na brzegach, które zostały stworzone z myślą o spływające z krojonych warzyw czy owoców wodzie. Deska z naturalnego drewna jest nie tylko trwała, ale również elegancka. Na desce NATUR SQARE podamy na nasz stół ulubione sery. Dzięki wygodnej rączce z duża łatwością możemy nią komfortowo manewrować i przenosić na niej ulubione dodatki. Wszystkie deski drewniane z linii NATUR są w pełni bezpieczne dla zdrowia, a użyte do ich tworzenia surowce są wyłącznie naturalne.
Designerska nieregularna deska NATUR BOARD jest nie tylko z najwyższej klasy kawałka drewna dębowego, ale także cieszy oko. Jej wzór powstał w wyniku obserwacji otaczającej nas przyrody. Doskonale sprawdzi się także jako deska do serwowania dań.
Przed pierwszym użyciem deski drewnianej zaleca się posmarowanie jej olejem jadalnym. Procedurę te można powtarzać raz na jakiś czas, aby drewno zachowało swój piękny wygląd i właściwości.
Niezastąpiony duet – nóż i deska do krojenia
W ofercie Gerlach znajdziesz noże i deski, które zdecydowanie do siebie pasują. Stworzyliśmy dla Ciebie specjalne propozycje kompletów. Deska NATUR BOARD i nóż Szefa Kuchni 8’’ NATUR to zestaw, który sprawdzi się w kuchni rustykalnej, tradycyjnej, a także w kuchni nowoczesnej, która pełna jest naturalnych dekoracji. Oryginalny, niesymetryczny kształt deski, w połączeniu z wysokiej jakości drewnianym wykończeniem noża staną się prawdziwą ozdobą kuchni. Proste i nowoczesne wzornictwo oraz najwyższa jakość wykonania obu produktów sprawią, że codzienne przygotowanie posiłków może być naprawdę bajeczne i efektywne.
Deska dębowa NATUR w połączeniu z nożem Szefa Kuchni 8’’ LOFT to z kolei kompozycja, która idealnie sprawdzi się w nowoczesnym, minimalistycznym wnętrzu. Nóż nadaje się idealnie do krojenia i siekania takich produktów jak warzywa, owoce, ryby, czy mięso. Każdy nóż z linii LOFT ma swoją funkcję, która oznaczone a jest specjalnym symbolem na rękojeści. Nóż wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a jego twardość osiąga 55-56 HRC. Możesz na nim kroić na desce dębowej NATUR bez lęku o uszkodzenie ostrza.
Model LOFT został wyposażony w specjalną antypoślizgową rękojeść, która wykonana została z trwałego tworzywa ABS. Deska natomiast jest gwarancją trwałości i solidności.
Deskę te można również zestawić z nożem kuchennym 5,5’’ COUNTRY. Jego elegancka, drewniana rękojeść pięknie komponować się będzie z naturalnym odcieniem deski. Dzięki klasycznemu wykończeniu i prostej formie nóż ten znakomicie wpisze się w każdą przestrzeń kuchenną.
Warto również zwrócić uwagę na zupełnie wyjątkowy produkt, który łączy w sobie funkcje deski oraz noża – tasak do ziół. Tasak jest narzędziem, które doceniane jest przez wszystkich wielbicieli świeżych ziół i przypraw. Ostrze tasaka wykonane zostało ze stali nierdzewnej, a uchwyt oraz deska z wysokiej jakości akacjowego drewna. Zestaw ten ze względu na wyjątkowy design i jego funkcjonalność może być fantastyczną propozycją na prezent dla kogoś bliskiego. Jego wzornictwo sprawia, że będzie pasował do wielu stylów wnętrz.
Wszystkie produkty Gerlach wykonane z drewna lub z drewnianymi elementami zaleca się myć ręcznie. Działanie środków chemicznych i wysoka temperatura uszkadzają drewno i sprawiają, że traci ono swoje naturalne właściwości.
To jaki nóż kuchenny i jaka deska do krojenia staną na blacie Twojej kuchni zależy wyłącznie od Twoich preferencji i gustu. Postaw na komfort i efektywność w kuchni wybierając wysokiej jakości produkty Gerlach, Wybierz stylowe i naturalne elementy, które pozwolą Ci na piękne, kulinarne podróże na co dzień.
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE ZESTAWY NOŻYCH KUCHENNYCH NOŻE SANTOKU NOŻE DO OBIERANIA WARZYW NOŻE SZEFA KUCHNI OSTRZAŁKI DO NOŻY NOŻE POJEDYNCZE NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT ŚLUBNY