Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Penne z szynką i szparagami to błyskawiczny obiad, którzy przygotujesz z kilku podstawowych składników. Szparagi to pyszne i wartościowe warzywa sezonowe, z których obecności latem naprawdę warto skorzystać. Jeśli zaś możesz dostać je w innych porach roku, przypomnij sobie smak ciepłych dni, przygotowując ten zainspirowany Włochami posiłek. Przygotuj sobie rondelek, obieraczkę i zabierz się do gotowania!
Jak przygotować penne z szynką i szparagami?
- 270 g makaronu penne
- 430 g świeżych szparagów
- 120 g gotowanej szynki
- 30 g masła
- 300 ml gęstej śmietany
Podane składniki wystarczą na danie dla 3 osób.
Jak przygotować penne z szynką i szparagami?
Szparagi obierz za pomocą obieraczki pionowej, zaczynając ok. 5 cm od czubka. Końcówki (ok. 2,5 cm) obetnij.
Szynkę pokrój w paski, które będą miały ok. 1,5 cm szerokości lub nieco mniej. Następnie w niewielkim garnku lub rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do środka włóż szparagi i garnek ponownie przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez kolejne 2 minuty. Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
Szparagi pokrój na kawałki długie na ok. 5 cm. Czubki pozostaw w całości. W garnku rozpuść masło i dodaj szparagi oraz szynkę. Zagotuj, by odparować płyn, a następnie dodaj śmietanę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut, aby śmietanka zgęstniała.
W tym czasie ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Czas gotowania dostosuj do zaleceń producenta. Jeśli posiadasz domowy, gotuj go przez ok. 10 minut.
Makaron odcedź i przepłucz go, a następnie dokładnie wymieszaj z sosem. Poznawaj np. po posypaniu parmezanem. Smacznego!
Czym jest makaron penne?
Penne to makaron wywodzący się z Włoch. Ma kształt rurek, ciętych pod kątem ostrym. Mogą być one rowkowane lub gładkie. W Polsce można go znaleźć pod nazwą pióra (czasem piórka). Pojawił się w 1865 roku i stworzył go Giovanni Battista Capurro.
Kiedy kupować szparagi?
Sezon na szparagu trwa od maja do czerwca i właśnie wtedy najlepiej jest je przygotować i wykorzystać. Oczywiście możesz je znaleźć już nieco wcześniej i nieco później, jednak poza tym okresem nie są one tak smaczne i delikatne, jak w sezonie.
Jaką śmietaną wykorzystać?
Do stworzenia przepisu wykorzystaj śmietanę 12 lub 18%. Ta o wyższej zawartości tłuszczu będzie jednak bardziej kaloryczna. Warto o tym pamiętać, jeśli właśnie ograniczasz kalorie.