Patelnia NATUR 20 cm z powłoką ceramiczną
Placuszki pizzowe to pomysł na danie, obok którego nie można przejść obojętne. Sprawdzą się na każdy posiłek w ciągu dnia i będą atrakcją każdego rodzinnego spotkania przy stole. Z tego powodu sprawdzą się również w trakcie przyjęć, zwłaszcza tych z udziałem najmłodszych. Przepis przygotowała Ola Tatka.
Co jest potrzebne do przygotowania placuszków pizzowych?
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 80 g salami
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g startego sera żółtego
- garść świeżej pietruszki
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Jak przygotować placuszki pizzowe?
Do miski wbij jajka. Następnie dodaj jogurt naturalny, olej oraz przecier pomidorowy i porządnie wymieszaj z pomocą trzepaczki NATUR. Dodaj do masy mąkę, salami, kukurydzę, starty ser i pietruszkę posiekaną za pomocą ostrego noża. Wymieszaj całość do połączenia składników. Dopraw masę za pomocą ziół prowansalskich, słodkiej papryki, soli i pieprzu.
Smaż niewielkie placuszki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką po kilka minut z każdej strony. Powinny przynajmniej delikatnie się zarumienić. Możesz je z łatwością przewrócić za pomocą łopatki z silikonową końcówką NATUR.
Placuszki układaj na porcelanowym talerzu jeden na drugim. Posyp wierzch odrobiną startego sera i podawaj z ulubionymi dodatkami np. ketchupem lub majonezem.
Czy jogurt naturalny można zastąpić śmietaną?
Jeśli nie posiadasz jogurtu naturalnego, możesz zastąpić go śmietaną. Zwrócić jednak wówczas szczególną uwagę na konsystencje placuszków, np. przygotuj najpierw mniejszą porcję, aby upewnić się, że na pewno wyjdą pyszne. Pamiętaj, że śmietana znacznie podwyższy kaloryczność dania.
Jakiej wielkości jajka użyć do stworzenia placuszków?
Użyj jajka średniej lub dużej wielkości. Jeśli masz wyłącznie małe, np. od młodych kur, zwiększ ich ilość do trzech, aby zachować odpowiednie proporcje składników. Pamiętaj, aby wybierać takie z ekologicznej hodowli. Dzięki temu będą zdecydowanie smaczniejsze!
Jaki ser będzie najlepiej pasował do placuszków?
Placuszki pizzowe są zainspirowane Włochami, które słyną między innymi z wyjątkowych serów. Dlatego najlepiej zrobisz, stawiając na twardy ser o wyrazistym smaku, np. parmezan. Możesz użyć też grana padano. Jeśli jednak posiadasz otwarte opakowanie innego żółtego sera i chcesz go zużyć, nie wahaj się i sięgnij właśnie po niego.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.