Półfrancuskie kluski kładzione to przepis na proste danie z lekkim twistem. Są naprawdę proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do najróżniejszych zup czystych, ale nie tylko. Możesz podawać je również z sosami. Do ugotowania klusek przyda Ci się garnek.
Co jest potrzebne na półfrancuskie kluski kładzione?
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- sól wg. uznania
- 30 g masła klarowanego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mleko wg. uznania
Jak przygotować półfrancuskie kluski kładzione?
Masło rozetrzyj w misce. Dodaj do niego jajka, mąkę pszenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i na tyle mleka, aby masę dało nabierać się za pomocą łyżki. Wyrób całość. Ciasto powinno być pulchne i gładkie.
W garnku zagotuj wodę. Posól ją i za pomocą łyżki twórz kluski, przekładając je do wody. Gotuj je przez ok. 2 minuty. Tak przygotowane kluski podawaj do zup czystych, takich jak rosół oraz barszcz. Pasują również do różnego rodzaju sosów oraz do jajecznicy. Smacznego!
Dlaczego warto użyć masło klarowane?
Masło klarowane jest często używane w przepisach ze względu na jego wyższy punkt dymienia i czystszy smak. W przeciwieństwie do zwykłego masła, masło klarowane nie zawiera białek mleka ani wody, co sprawia, że jest bardziej stabilne podczas gotowania i smażenia, a także dodaje bogatszy smak potrawom.
Jakie narzędzia kuchenne są przydatne do przygotowania półfrancuskich klusek kładzionych?
Do przygotowania półfrancuskich klusek kładzionych przydatne będą: miska lub duża salaterka do mieszania składników, trzepaczka lub mikser do wyrabiania ciasta, łyżka do formowania klusek oraz garnek do gotowania wody. Postaw na taki, który posiada system odcedzania w pokrywce – dzięki temu nie będzie Ci potrzebne sitko.
Z jakim sosem podać półfrancuskie kluski kładzione?
Półfrancuskie kluski kładzione doskonale komponują się z różnymi sosami. Można je podawać z sosami grzybowymi, pomidorowymi, śmietanowymi lub nawet z sosem czosnkowym. Ich delikatna struktura i neutralny smak pozwalają na eksperymentowanie z różnymi sosami, w zależności od preferencji.