Polska wersja bruschetty z salsą ze szczawiu i szczawiku zajęczego z siekanymi pomidorami oraz serem dojrzewającym i dzikimi kwiatami jadalnymi. Chleb z salsą ze szczawiu to danie, które doskonale się sprawdzi podczas pikników, letniego grilla lub jako przekąska kiedy masz ochotę przywołać niezapomniane smaki wakacji. Koniecznie zobacz autorski przepis Kuby Korczaka na danie w stylu zero waste z wykorzystaniem ziół z przydomowego ogródka. Do przygotowania dania przydadzą Ci się takie niezbędniki, jak niezawodny tasak do ziół oraz wyciskacz do czosnku.
Co będzie potrzebne aby przygotować polską wersję bruschetty z salsą ze szczawiu?
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 10 liści szczawiu
- 1 garść szczawiku zajęczego
- starta skórka z 1/3 cytryny
- dobry chleb z chrupką skórką
- 300 g pomidorów (mix)
- 50 g sera dojrzewającego
- 80 ml oliwy lub dobrego oleju
- sól
- pieprz
Pomidory potnij w drobną kostkę i wrzuć do miseczki, by następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj posiekany szczaw i szczawik (możesz to zrobić komfortowo z wykorzystaniem noża do siekania ziół).
Następnie dodaj startą na drobnym oczku skórkę z ok. ⅓ cytryny (tylko żółta część) i dopraw całość solą i pieprzem. Dolej oliwę i wymieszaj wszystko dokładnie, ale z wyczuciem - tak by produkty pozostały jędrne.
Jak serwować polską bruschettę z salsą ze szczawiu?
Pokrój kromki ulubionego chleba, ułóż na nim pomidorową salsę w dużych ilościach oraz cienkie plastry sera, które możesz zrobić z wykorzystaniem obieraczki do warzyw lub noża. Całość możesz obsypać grubo posiekanym szczypiorem oraz dzikimi kwiatami i ziołami.
Autor przepisu:
Kuba Korczak
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.