ASSIST Sekator dwuręczny kowadełkowy
Jak przycinać pomidory? Te pyszne warzywa są hodowane przez wiele osób w przydomowych ogródkach lub nawet na balkonach. Dowiedz się, jak o nie zadbać i jakie akcesoria ogrodowe warto mieć pod ręką, by zadbać o odpowiedni kształt tych roślin.
Czy pomidory są proste w uprawie?
Pomidory to warzywa powszechnie lubiane w Polsce, toteż nie dziwi, że wielu ogrodników chce mieć je na swoich grządkach. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że wymagają one pewnej uwagi i pielęgnacji. Dobranie odpowiedniego stanowiska, regularne podlewanie i nawożenie są w ich przypadku kluczowe. Dlatego też osobom niedoświadczonym poleca się, aby na początku swojej przygody wybrały wytrzymałe odmiany, np. pomidory samokończące, takie jak Malinowy Rodeo albo pomidorki koktajlowe w odmianie Koralik, doskonałe do uprawy na tarasach i na balkonach.
Dlaczego należy przycinać pomidory?
Powodów przycinania pomidorów jest co najmniej kilka. Usunięcie nadmiaru pędów bocznych, tzw. wilków pomaga skoncentrować roślinie swoją energię na rozwijaniu owoców. Ważne jest to, aby zapewnić odpowiedni dostęp do światła oraz cyrkulację powietrza. Przycinanie pomaga też w zachowaniu odpowiedniego kształtu krzaczka, a ponadto cięcia wykonywane w odpowiednim momencie mogą pozytywnie wpłynąć na ilość plonów.
Niektóre odmiany wymagają jednak rzadszego przycinania, niż inne. Są to odmiany samokończące, które dorastają tylko do konkretnej wysokości. Często nie wymagają przycinania pędów bocznych i tak uważne przyglądanie się im nie jest konieczne. Dlatego warto wziąć do ręki szpadle ogrodowe i to właśnie takie pomidory posadzić na swojej grządce.
Kiedy przycinać pomidory?
Są rośliny, w przypadku których cięcie przeprowadza się 1-2 razy do roku. Nie zaliczają się jednak pomidory. Ich przycinanie powinno być przycinane regularnie przez cały sezon wegetacyjny. Należy zacząć ok. 2-3 tygodnie po posadzeniu roślin do gruntu, a następnie kontynuować ten zabieg co kolejne kilka tygodni.
Pod koniec sezonu, czyli w połowie sierpnia, przeprowadza się „ogławianie” pomidorów gruntowych. Polega to na usunięciu górnego pędu rośliny, aby ta skupiła całą swoją energię na produkcji cennych owoców.
Czym przycinać pomidory?
Jak można sobie wyobrazić, „ciężka artyleria” pod postacią piły ogrodniczej nie jest absolutnie potrzebna. Delikatne pędy da się często nawet oderwać dłonią, choć absolutnie nie jest to wskazane. Do przycinania roślin warto użyć sekatory ogrodowe, które będą miały czyste i ostre ostrza. Warto sięgać po tzw. sekatory nożycowe, które bardzo dobrze nadają się do cięcia żywych roślin.
Jak przycinać pomidory?
Jeśli chodzi o przycinanie pomidorów, przede wszystkim należy regularnie usuwać pędy boczne, czyli tzw. wilki. Warto to robić, nim osiągną długość większą, niż 5 cm, tak aby roślina nie marnowała energii na wytwarzanie ich. Wystają one zazwyczaj w kątach liści, między łodygą główną a pędem bocznym. Warto również usuwać wolne liście, ograniczając ryzyko, że krzak zachowuje na choroby grzybowe.
W sierpniu pomidory gruntowe należy ogłowić, czyli usunąć szczyt rośliny, aby ta skupiła się na produkcji pomidorów.
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem pracy zdezynfekować narzędzie i robić to regularnie w trakcie. Twórz czyste cięcia o jak najmniejszej powierzchni. Uważaj na to, aby nie zgniatać pędów. Cięcie powinno być czyste, do czego potrzebny jest ostry sekator.
Co zrobić z obciętymi pędami pomidora?
Zdrowe pędy pomidora warto wyrzucić do kompostownika. Są one bogate w azot, a ponadto szybko się rozkładają, dlatego to naprawdę dobry pomysł. Uważaj jednak na fragmenty, które wykazują objawy chorobowe. Patogeny mogą przetrwać także proces rozkładania i przy wykorzystywaniu kompostownika mogą zarażać inne rośliny. Porażone chorobami pędy najlepiej spalić. Powstały popiół zaś możesz rozsypać w ogrodzie, użyźniając glebę.
Czy pomidory można przezimować?
Pomidory są roślinami nieodpornymi na mrozy. W temperaturze poniżej zera po prostu obumierają. Dlatego też w warunkach polskich są roślinami jednorocznymi. Ich zimowanie jest możliwe, np. w podgrzewanej szklarni, jednak w warunkach domowych jest to zadanie trudne. To sprawia, że pomidory raczej sadzi się co roku od nowa, przez co nie musisz się przejmować przygotowaniem krzewów do zimy.
Jak przechowywać pomidory po zbiorach?
Po zebraniu pomidorów, owoce należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i przewiewnym miejscu. Nie przechowuj ich w lodówce – może to doprowadzić do utraty ich smaku. Niestety, pomidory nie są produktami, które można wygodnie i długo przechowywać. Dlatego też warto rozważyć przygotowanie z nich przetworów. Możesz stworzyć passatę, domowy ketchup, czy koncentrat pomidorowy. Przechowywane w pasteryzowanych słoikach mogą wytrzymać nawet przez rok. Część produktów możesz też zamrozić w małych porcjach i przekładać od razu do garnka w trakcie przygotowywania zup czy sosów.
Pomidory możesz też suszyć i marynować je w oleju.
Mamy nadzieję, że Twoja domowa uprawa pomidorów okaże się sukcesem. Te pyszne i zdrowe warzywa warto hodować samodzielnie, ponieważ właśnie takie smakują najlepiej, a satysfakcja płynąca z pracy w ogrodzie jest bezcenna.