MODERN NEW IVORY Kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Chaczapuri adżarskie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań z gruzińskiej kuchni. Warto podać je na wygodnej porcelanie lub – jeśli chcesz serwować kilka – na desce z naturalnego drewna. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku!
Co jest potrzebne na chaczapuri adżarskie?
- 160 g przesianej mąki pszennej + dodatkowe 50 g na podsypywanie (typ 480 lub 500)
- 100 ml mleka (3,2 %) w temperaturze pokojowej
- 15 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 5 g świeżych lub 2 g suchych drożdży
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cukru
Farsz:
- 150 g startego sera mozzarella
- 100 g sera feta
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- Osobno 1 żółtko i 30 g masła (do dodania na koniec)
Podane składniki wystarczą na chlebek dla 1 osoby.
Jak przygotować chaczapuri adżarskie?
Zacznij od przygotowania ciasta. W mleko rozpuść drożdże razem z cukrem i solą. Wsyp połowę mąki i wyrób kleiste ciasto. Dodaj olej, wymieszaj i dodaj pozostałą część mąki. Zagnieć całość. Powinno powstać miękkie i sprężyste ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj je i odstaw, aby ponownie wyrosło. Następnie utwórz z niego kulą i odstaw na ok. 10 minut. Rozwałkuj ją na placek o długości ok. 0,5 cm. Boki z dwóch stron zagnij do środka, a końcówki zlep, formując dłońmi kształt łódki. Przenieś je ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Aby przygotować farsz, pokrusz lub zetrzyj sery na tarce z dużymi oczkami. Dodaj jedną czubatą łyżkę mąki i ok. 2-3 łyżki mleka. Wymieszaj całość dokładnie i wykładaj masą wnętrze utworzonej wcześniej łódki.
Piekarnik rozgrzej do 250°C. Zapiekaj chaczapuri przez ok. 10-15 minut aż ładnie się zarumieni. Następnie wyjmij je z piekarnika. Za pomocą widelca delikatnie „wzrusz” nadzienie i dodaj jedno żółtko. Zapiekaj przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmij z piekarnika i dodaj masło. Tak przygotowane chaczapuri adżarskie jest gotowe!
Czym jest chaczapuri?
Ta tradycyjna gruzińska potrawa to placek z ciasta drożdżowego lub półdrożdżwowego wypełniony serem. Nazwa wzięła się od połączenia dwóch słów oznaczających „twaróg/ser” oraz „chleb”. Może ono przyjmować różne kształty. Istnieje nawet wersja wytwarzana z ciasta francuskiego nosząca nazwę Penowani. Mówi się, że jest to lokalne „comfort food”, nostalgiczne danie kojarzące się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Jest to danie niezwykle ważne lokalnie, dlatego powstał nawet Narodowy Indeks Chaczapuri, wskaźnik ekonomiczny obrazujący ceny podstawowych produktów.
Czym wyróżnia się chaczapuri adżarskie?
Chaczapuri adżarskie wyróżnia się kształtem łódki. Ważne jest też to, że do nadzienia dodaje się żółtko, które w trakcie serwowania powinno być jeszcze półpłynne, aby dobrze mieszało się z nadzieniem. Danie je się rękami, bez krojenia, często odrywając fragmenty chleba, aby maczać je w nadzieniu. Wywodzi się one z rejonu Adżaria znajdującego się nad Morzem Czarnym i jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych wersji tego dania.
Kiedy powstało chaczapuri?
Danie prawdopodobnie wywodzi się z gruzińskiego regionu Imeretii lub Samegrelo, skąd rozprzestrzeniło się na cały kaukaz. Ma ono długą historię, sięgającą kilkuset lat wstecz. Jego najstarsze formy były prostym plackiem z ciasta z nadzieniem serowym, popularnym w górskich wioskach. Chaczapuri w wersji adżarskiej pojawiło się prawdopodobnie w XIX wieku.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach