Latem drzewa i krzewy uginają się pod ciężarem soczystych i dojrzałych owoców, a stoiska targowe oferują mnóstwo kolorowych warzyw. Warto czerpać jak najwięcej z takiego dobrodziejstwa natury. Wykorzystujmy ulubione warzywa i owoce sezonowe do przygotowywania domowych dżemów, konfitur i soków, aby zachować na zimne i ponure wieczory tę cząstkę słonecznych i ciepłych dni lata.
Dlaczego warto przygotowywać przetwory?
Przygotowując domowe przetwory, sami decydujemy z jakich składników je przyrządzimy. Możemy wybrać swoje ulubione warzywa lub owoce, eksperymentować ze smakiem, tworzyć niecodzienne kombinacje smakowe poprzez dodawanie nowych składników i przypraw. Jeśli dodatkowo nazbieraliśmy owoce wraz z rodziną lub przyjaciółmi, w słoiczkach zamkniemy bezcenne wspomnienia ze spędzonych razem chwil.
Kolejnym plusem przygotowywania domowych przetworów jest ich cena. Zdecydowanie bardziej opłaca się przygotować kilka/kilkanaście słoików przetworów, niż kupować po jednej sztuce dżemów lub soków ze sklepowej półki. Ponadto, jeśli warzywa lub owoce wyhodowaliśmy sami w przydomowym ogródku, koszty jeszcze bardziej się obniżą.
Jeśli kupujemy w sklepach gotowe przetwory, niech nie zwiedzie nas ich piękna etykieta i obietnica zdrowego produktu, gdyż dopiero w składzie możemy zauważyć jak daleko wielu składnikom do bycia naturalnym. Przede wszystkim, sklepowe produkty zawierają często wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki i zbyt duże, niepotrzebne ilości cukru lub soli. Przygotowując nasze własne przetwory, mamy pełną kontrolę nad składem i tylko wtedy tak naprawdę możemy być pewni, że mamy do czynienia z produktem zdrowym i naturalnym.
Jeśli już mowa o zdrowiu, wspomnijmy, że domowe przetwory zapewniają sporą dawkę witaminy C, którą znajdziemy w żurawinie, agreście, porzeczce, papryce, pomidorach, jeżynach i malinach, oraz duże ilości beta-karotenu zawartych w żółtych, pomarańczowych, zielonych owocach i warzywach.
Tak jak pisaliśmy już wcześniej, przetwory posiadają nie tylko walory smakowe i zdrowotne, ale także ich przygotowywanie jest nieodłącznym elementem życia rodzinnego. Jeśli kupiliśmy lub zebraliśmy odpowiednie składniki na soki, kompoty, dżemy, konfitury lub przeciery, zaprośmy naszych przyjaciół lub członków rodziny do wspólnego gotowania i wekowania. To wspaniała okazja do miłego i wesołego spędzenia czasu.
Jeśli wyczarowaliśmy już aromatyczne przetwory, podzielmy się nimi z innym. Odpowiednio ozdobione i opatrzone własnoręcznie przygotowanymi etykietami, zdecydowanie będą pięknym upominkiem dla najbliższych.