Sałatka jajeczno-ziemniaczana wymaga ugotowania mięsa, jajek i ziemniaków, co zajmuje trochę czasu oraz narzędzi. Przyda Ci się na przykład zestaw garnków. Bez wątpienia jest jednak warta odrobiny zachodu. Majonez obecny w przepisie możesz zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Co jest potrzebne do sałatki jajeczno-ziemniaczanej?
- 250 g gotowanego mięsa wołowego lub kiełbasy
- 4 duże ziemniaki, ugotowane w mundurkach
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki groszku zielonego z puszki
- sól i pieprz do smaku
- majonez
- ocet winny
- zielony koperek
- natka pietruszki
Jak przygotować sałatkę jajeczno-ziemniaczaną?
Mięso, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w plasterki. Używaj ostrego noża, aby ich nie zmiażdżyć w trakcie przygotowywania. Jajka podziel na 4 części. Zieleninę posiekaj i posól, lekko skraplając octem. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszaj. Przed podaniem nałóż na wierzch sałatki majonez i posyp odrobiną natki pietruszki. Smacznego!
Czy do przygotowania sałatki można wykorzystać mięso z rosołu?
Tak, przygotowując sałatkę, możesz wykorzystać mięso z rosołu. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również wykorzystasz je, żyjąc zgodnie z duchem idei zero waste.
W jaki sposób łatwo obrać jajka ugotowane na twardo?
Aby wygodnie obrać jajka na twardo, przed gotowaniem weź łyżeczkę i delikatnie postukaj w szerszą część jajka. Nie rób tego na tyle mocno, aby zbić skorupkę! Gdy usłyszysz charakterystyczny „pękający” dźwięk, mimo że skorupka jest wciąż cała, to będzie oznaczać, że znajdująca się w środku jajka błona pękła. Wówczas ugotuj jajko tak, jak robisz to zazwyczaj, a przy obieraniu skorupka będzie odchodzić bez większego problemu.
Jaki majonez wybrać do sałatek?
Do sałatek wybierz możliwie gęsty majonez, który łatwiej trzyma kształt. Możesz również przygotować swój własny, a następnie przechowywać go w salaterce. To będzie najzdrowsze rozwiązanie!