Patelnia Wok Harmony + pokrywka
Yaki Udon z wołowiną to szybkie w przygotowaniu i smaczne danie obiadowe prosto z Japonii. Do jego smażenia warto wykorzystać wok, ponieważ zapewni on najwyższy komfort pracy. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na Yaki Udon z wołowiną?
- 250-300 g rostbefu wołowego
- 400 g makaronu Udon
- ½ czerwonej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 10 g Namoczonych grzybów Shitake
- ½ Pak Choi
- 1 mały pęczek szczypiorku
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki wody
Podane składniki wystarczą na danie dla 2 osób.
Jak przygotować Yaki Udon z wołowiną?
Przygotuj sos, mieszając razem wszystkie składniki. Odstaw je na bok.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek po obraniu posiekaj w plastry. Warto użyć do tego dobrze zaostrzonego narzędzia oraz drewnianej deski. Mięso również posiekaj w cienkie plasterki.
Rozgrzej patelnię lub wok razem z olejem. Dodaj cebulę i czosnek. Pozwól im się zeszklić, regularnie mieszając. Dodaj wołowinę i smaż przez ok. 45 sekund. Po tym czasie dodaj pokrojone grzyby Shitake i kapustę Pak Choi. Po chwili makaron Udon. Wszystko razem wymieszaj.
Praktycznie natychmiast dodaj przygotowany wcześniej sos, cały czas mieszając. Kiedy makaron zmięknie, a sos się zredukuje zdejmij danie z ognia i przełóż na talerz. Dekoruj je pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!
Czym się różnią makaron udon i makaron ramen?
Makaron udon i ramen zdecydowanie się od siebie różnią. Ten pierwszy jest wykonany z mąki pszennej, wody oraz soli. Jest dość gruby, miękki i sprężysty, o okrągłym kształcie. Ramen jest z kolei tworzony z pszenicy z dodatkiem wody alkaicznej. Jest cieńszy, mocniej gumowaty. Serwuje się go zawsze na gorąco, gdy udon może być podawany również na zimno. Podaje się go do zup, a nie do dać typu sir-fry.
Różnicuje ich też pochodzenie. Makaron udon jest tradycyjnie japoński, ramen zaś trafił do Japonii w XIX wieku z Chin.
Skąd wywodzi się Yaki Udon?
Choć makaron udon od wieków jest obecny w Japonii, to danie nie należy do bardzo wiekowych. Powstało w latach 40. XX wieku w mieście Kokura. Podaje się, że właściciel baru chciał przygotować danie z makaronem z mąki gryczanej – yaki sobe. Jednakże nie miał go pod ręką i dlatego sięgnął po udon. Początkowo yaki udon było daniem tanim, prostym i sycącym.
Gdzie kupić sos ostrygowy i rybny w Polsce?
Sosy tego typu są coraz łatwiej dostępne i często kupisz je w większych marketach. Dobrym wyborem będą również sklepy specjalistyczne – stacjonarne lub online. Pamiętaj jednak, aby stawiać produkty z jak najkrótszym składem, bez dodatkowych produktów wewnątrz. To bardzo ważne – odpowiednie przyprawy to jest to, co sprawia, że azjatycka kuchnia jest tak wyjątkowa.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach