Szparagi z sosem holenderskim mają delikatny, lecz podkreślony smak. To proste danie możesz podać na obiad wraz z ziemniakami czy mięsem, ale nie tylko. Sprawdzą się również na kolację. Do ich przygotowania przyda się wygodny rondelek.
Co jest potrzebne na szparagi z sosem holenderskim?
- 1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Jak przygotować szparagi z sosem holenderskim?
Rozpuść 100 g masła w rondelku np. Gerlach SIMPLE. Do miski wbij żółtka, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz. Za pomocą miksera ubij składniki na puszystą pianę. Do piany, wlewaj powoli gorące masło, cały czas ubijając. Gotowy sos holenderski powinien być gęsty i jednocześnie puszysty.
Przygotuj szparagi – opłucz je i odetnij grube, białe końcówki. Następnie gotuj je przez 5 minut na parze np. w specjalnym naczyniu wchodzącym w skład zestawu garnków Gerlach SIMPLE. Szparagi możesz podawać w całości lub przekrojone na pół polane sosem holenderskim.
Czym jest sos holenderski?
Sos holenderski powstał w XVII wieku i jest tworzony na bazie żółtek, masła, cytryny oraz białego wina lub octu winnego. Może być bazą do wielu innych sosów, takich jak sos muślinowy.
Dlaczego sos holenderski pasuje do szparagów?
Szparagi to warzywa sezonowe o dość delikatnym smaku. Często podaje się je więc z dodatkami, które łagodnie podkreślają ich walory, nie przytłumiając ich. Na przykład, można po prostu usmażyć je na maśle. Sos holenderski właśnie w taki sposób działa na szparagi, idealnie komponując się z ich nutami smakowymi.
Ile waży pęczek szparagów?
Pęczek szparagów zazwyczaj waży ok. 400-600 g. Taka ilość wystarczy na obiad dla 2-3 osób, zależnie od apetytu oraz ilości pozostałych dodatków do posiłku.