Warzywa grillowane to pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Przygotujesz je nie tylko latem! Wystarczy, że wykorzystasz patelnię grillową, aby móc przyrządzić je również poza sezonem. Wybierz swoje ulubione i stwórz zdrowy posiłek.
Co jest potrzebne na warzywa grillowane?
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- Szczypta chilli
- Sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić warzywa grillowane?
Warzywa umyj pod bieżącą wodą i pokrój je na większe kawałki. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Warzywa umieść w misce. Dodaj do nich zioła prowansalskie, chilli, czosnek, sól i pieprz do smaku oraz odrobinę oleju. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni grillowej umieść warzywa i opiekaj je z obu stron.
Z czym podawać warzywa grillowane?
Warzywa grillowane doskonale smakują ze świeżą bagietką lub ziemniakami z piekarnika.
Jakie warzywa wybierać do grillowania?
Najlepiej sprawdzają się te warzywa, które mają stosunkowo zwartą strukturę, bez nadmiaru soku. Dlatego np. do grillowania rzadziej wybiera się pomidory czy ogórki. To oczywiście nie oznacza, że nie jest to możliwe. Po prostu takie warzywa nie będą miały tak dobrej konsystencji.
Czy można modyfikować proporcje warzyw z przepisu?
Jak najbardziej tak! Wybierz takie warzywa, na jakie masz ochotę. Jeśli np. masz w lodówce tylko czerwone papryki, po prostu użyj właśnie ich. Pamiętaj jednak, że kolorowy posiłek jest znacznie bardziej atrakcyjny wizualnie, a to również ma znaczenie.
Jaką cebulę wykorzystać do grillowania?
Do grillowania możesz wybrać zwyczajną cebulę, albo wybrać inną, ulubioną. Na przykład cebula czerwona ma delikatniejszy smak i jeśli włąśnie taki preferujesz, postaw na nią!