Wątróbka po węgiersku jest przygotowana z wędzonym boczkiem, mąką oraz solą. To przepis, który dobrze sprawdzi się na codzienny obiad i pozwoli uzupełnić dietę w cenne żelazo. Dlatego warto dać mu szansę!
Co jest potrzebne do wątróbki po węgiersku?
- 500 g wątróbki
- 150 g wędzonego boczku
- mąka pszenna wg. uznania
- sól wg. uznania
Jak przygotować wątróbkę po węgiersku?
Boczek potnij w cienkie plastry i smaż, aż stanie się idealnie szklisty. Następnie zdejmij go z patelni i na pozostałym tłuszczu usmaż nieposolone plasterki wątróbki, wcześniej obtoczone w mące. Następnie na każdym kawałku ułóż plasterek boczku i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
Wątróbkę wyłóż na swój ulubiony talerz, np. porcelanę CELESTIA. Smacznego!
Co podać do wątróbki?
>Wątróbkę możesz podać na wiele różnych sposobów. Dobrze sprawdzi się z ziemniakami, np. w formie puree, czy też frytek z piekarnika. Możesz podać ją również ze smażoną cebulką oraz różnymi warzywami, takimi jak papryka, czy marchew. Wątróbka będzie dobrze pasować również do ryżu.
Czy wątróbka jest zdrowa?
Wątróbka może być zdrowa, jeśli jest składnikiem zbilansowanej diety. Pamiętaj, aby patrzeć na nią całościowo i dopasowywać ją do swoich potrzeb, najlepiej z udziałem profesjonalisty. W 100 g wątróbki znajduje się ok. 165 kcal. Może zawierać ok. 20-25 g białka. Jest również dobrym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza.
Czy boczek wędzony można przygotować samodzielnie?
Tak, boczek wędzony możesz przygotować samodzielnie. Będzie jednak do tego potrzebna wędzarnia, którą możesz stworzyć przy domu jednorodzinnym lub np. na działce rekreacyjnej. Tak przygotowane mięso będzie zdecydowanie zdrowsze.