Zakąska z porów to przepis na niezbyt popularną, lecz naprawdę smaczną przekąskę. Możesz ją wziąć ze sobą do pracy, czy podać w trakcie rodzinnego przyjęcia. Poza porami będziesz potrzebować do niej boczek, pietruszkę oraz oliwę z oliwek. Przydadzą się również wykałaczki.
Składniki:
- 8 porów
- boczek wg. uznania
- oliwa z oliwek wg. uznania
- natka pietruszki wg. uznania
Jak przygotować zakąskę z porów?
Pory umyj bardzo dokładnie. Usuń wszystkie zwiędłe bądź uszkodzone liście. Przygotuj duży garnek, nalej do niego wody i zagotuj. Włóż pory do posolonego wrzątku i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie odsącz je i przekrój na połówki. Każdy kawałek pora owiń cienkim plasterkiem boczku, końcówki przymocowując wykałaczką.
Rozgrzej oliwę na patelni. Wykładaj na nią pory. Smaż je tak długo, aż boczek się idealnie zarumieni. Podawaj zaraz po przygotowaniu, jednak najpierw posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj na półmisku bądź dużym talerzu. Smacznego!