Żeberka z suszonymi owocami doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. Dodatek owoców sprawia, że są przyjemnie słodkawe w smaku, dlatego też smakują nawet dzieciom. To danie jest naprawdę proste w przygotowaniu, jednak duszenie mięsa jest stosunkowo czasochłonne, dlatego warto zacząć przygotowywać je już ok. 1-2 godziny przed obiadem.
Co jest potrzebne na żeberka z suszonymi owocami?
- 1 kg żeberek
- 500 g owoców suszonych, np. śliwek, jabłek, gruszek
- 1 cebula
- sól wg. uznania
- masło klarowane wg. uznania
- majeranek, tymianek, estragon wg. uznania
Jak przygotować żeberka z suszonymi owocami?
Owoce namocz w wodzie. Następnie zagotuj wodę używając czajnika AMBIENTE PLUS i sparz nią żeberka. Natrzyj je solą oraz startą na małych oczkach tarki cebulą.
Na patelni MONOLIT rozgrzej mało klarowane. Następnie obsmaż na nim żeberka. Gdy będzie to możliwe, wyjmij kości z żeberek, a w nie włóż owoce. Po faszerowaniu ułóż żeberka w brytfannie wysmarowanej tłuszczem i duś je pod przykryciem przez kolejne 35-40 minut. Podawaj np. z ziemniakami. Smacznego!