Składniki:
- 200 g kaszy bulgur
- 1 mały bakłażan
- 5 średnich pomidorów
- 1 łyżka kaparów w oliwie
- 2 cebule dymki
- 1 cytryna
- 3 łyżki poszatkowanej, świeżej natki pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę Caponata?
Ugotuj kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu.
Pomidory dobrze umyj, obierz ze skórki (warto oparzyć pomidora, aby skórka łatwiej zeszła) i pokrój w kostkę. Polecamy ostre noże np. zestaw w bloku Gerlach MODERN.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
Cebule dymki obierz i poszatkuj.
Świeżą natkę pietruszki drobno posiekaj. Możesz do tego użyć tasaka do ziół z deską Gerlach NATUR.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
W misce umieść kaszę, pomidory, odsączone kapary, cebulę, sok z cytryny i pietruszkę. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Umyj bakłażan, pokrój w plastry, każdego z nich posyp solą i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem.
Na patelni (polecamy model Gerlach GRANITEX) rozgrzej olej i smaż na nim bakłażan przez 3 minuty, aż plastry się zarumienią. Gdy będą gotowe, dodaj je do pozostałych składników.
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Sałatka Caponata gotowa!