Sałatka Caponata

Sałatka Caponata

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 mały bakłażan
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 łyżka kaparów w oliwie
  • 2 cebule dymki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki poszatkowanej, świeżej natki pietruszki
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu i odsączamy.

Pomidory płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.

Cebule obieramy i szatkujemy.

Pietruszkę płuczemy i drobno siekamy.

Do miseczki dodajemy kaszę bulgur, pomidory, odsączone kapary, cebulę, sok z cytryny i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Myjemy bakłażana, kroimy w plastry, posypujemy każdy plaster solą i odstawiamy na 15 minut.

Następnie płuczemy bakłażana i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy plastry bakłażana przez 3 minuty, aż się zarumienią.

Usmażone plastry dodajemy do sałatki i mieszamy.

Wskazówka:

Do przygotowania sałatki polecamy deskę do krojenia Natur.

Deska do krojenia Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności