Składniki:
- 200 g kaszy bulgur
- 1 mały bakłażan
- 5 średnich pomidorów
- 1 łyżka kaparów w oliwie
- 2 cebule dymki
- 1 cytryna
- 3 łyżki poszatkowanej, świeżej natki pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu i odsączamy.
Pomidory płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.
Cebule obieramy i szatkujemy.
Pietruszkę płuczemy i drobno siekamy.
Do miseczki dodajemy kaszę bulgur, pomidory, odsączone kapary, cebulę, sok z cytryny i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Myjemy bakłażana, kroimy w plastry, posypujemy każdy plaster solą i odstawiamy na 15 minut.
Następnie płuczemy bakłażana i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy plastry bakłażana przez 3 minuty, aż się zarumienią.
Usmażone plastry dodajemy do sałatki i mieszamy.
Wskazówka:
Do przygotowania sałatki polecamy deskę do krojenia Natur.