0

Sałatka Caponata

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 mały bakłażan
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 łyżka kaparów w oliwie
  • 2 cebule dymki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki poszatkowanej, świeżej natki pietruszki
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę Caponata?

Ugotuj kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu.

Pomidory dobrze umyj, obierz ze skórki (warto oparzyć pomidora, aby skórka łatwiej zeszła) i pokrój w kostkę. Polecamy ostre noże np. zestaw w bloku Gerlach MODERN.

Sałatka Caponata – Zestaw noży w bloku MODERN

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
 

Cebule dymki obierz i poszatkuj.

Świeżą natkę pietruszki drobno posiekaj. Możesz do tego użyć tasaka do ziół z deską Gerlach NATUR.

Sałatka Caponata – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
 

W misce umieść kaszę, pomidory, odsączone kapary, cebulę, sok z cytryny i pietruszkę. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.

Umyj bakłażan, pokrój w plastry, każdego z nich posyp solą i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem.

Na patelni (polecamy model Gerlach GRANITEX) rozgrzej olej i smaż na nim bakłażan przez 3 minuty, aż plastry się zarumienią. Gdy będą gotowe, dodaj je do pozostałych składników.

Sałatka Caponata – Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Sałatka Caponata gotowa!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności