0

Sałatka cypryjska z serem halloumi

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 ser halloumi
  • Mieszanka sałat
  • Główka czosnku 
  • 100 g makaronu
  • Sól do makaronu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • Kilka pestek dyni
  • Świeży tymianek
  • Pomidorki koktajlowe
  • Kilka orzechów włoskich

Marynata do kurczaka:

  • 10 ml oliwy
  • Świeży tymianek
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • Szczypta cukru
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • Pieprz i sól do smaku
  • 3 krople soku z cytryny
  • 50 ml soku z pomarańczy

Jak przygotować sałatkę cypryjską z serem halloumi?

Na samym początku wstaw wodę i posól ją. Gdy się zagotuje, dodaj do niej makaron, który ugotuj al dente.

Przygotuj patelnię, najlepiej grillową Gerlach Granitex o średnicy 28 cm. Zacznij od przygotowania sera halloumi. Osusz go z zalewy za pomocą ręcznika papierowego. Grilluj go w całości, aby dobrze się zrumienił.

Sałatka cypryjska z serem halloumi – Patelnia grillowa GRANITEX 28 cm

Na zdjęciu: Patelnia grillowa GRANITEX 28 cm

Gdy ser będzie się przygotowywał, sięgnij po pierś z kurczaka. W sałatce kluczowe jest mięso z kurczaka, dlatego jeśli masz taką możliwość, wybierz takie dobrej jakości. Przypraw ją tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszanymi z odrobiną oliwy. Ściągnij z patelni ser i połóż na nią kurczaka. Obsmaż go z każdej strony, a następnie dodaj do niego rozgnieciony czosnek w łupinkach.

Przygotuj sos. Bazą będzie sok z pomarańczy. Dodaj do niego oliwę z oliwek, odrobinkę soku z cytryny, pieprz, sól oraz szczyptę cukru. Wymieszaj całość. 

Pierś z patelni w międzyczasie powinna zrobić się złocista i chrupiąca. Ściągnij ją z patelni i odłóż na chwilę na deskę, aby odpoczęła. 

Obierz pomarańczę ze skórki i błonki. Możesz zrobić to precyzyjnie za pomocą ostrego noża np. Ambiente Magnetic. Nabij każdy kawałek na widelec i skarmelizuj go. Ser halloumi pokrój na kostki. Kurczaka pokrój w poprzek, na nieco większe kawałki.

Sałatka cypryjska z serem halloumi – Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic

Na zdjęciu: Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic

Na talerzu rozłóż porwaną sałatę. Dodaj do niej halloumi, kurczaka, pomarańczę oraz makaron. Pokrój pomidorki koktajlowe w półksiężyce i również dodaj je do sałatki. Polej całość sosem przed samym podaniem i ozdób tymiankiem. Do sałatki możesz dodać również przyprażone orzechy oraz pestki dyni do smaku. 

Smacznego!

Sałatka cypryjska z serem halloumi

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności