Sałatka cypryjska z serem halloumi jest kolorowa i naprawdę smaczna. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia. Sprawdź przepis stworzony przez Adama Borowicza. Nim jednak zaczniesz ją przygotowywać, zaopatrz się w wygodną patelnię grillową.
Co jest potrzebne na sałatkę cypryjską?
- 1 ser halloumi
- Mieszanka sałat
- Główka czosnku
- 100 g makaronu
- Sól do makaronu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pomarańcza
- Kilka pestek dyni
- Świeży tymianek
- Pomidorki koktajlowe
- Kilka orzechów włoskich
Marynata do kurczaka:
- 10 ml oliwy
- Świeży tymianek
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Szczypta cukru
- 10 ml oliwy z oliwek
- Pieprz i sól do smaku
- 3 krople soku z cytryny
- 50 ml soku z pomarańczy
Podane składniki wystarczą na ok. 2 porcje.
Jak przygotować sałatkę cypryjską z serem halloumi?
Na samym początku wstaw wodę i posól ją. Gdy się zagotuje, dodaj do niej makaron, który ugotuj al dente. Przygotuj patelnię, najlepiej grillową Gerlach GRANITEX o średnicy 28 cm. Zacznij od przygotowania sera halloumi. Osusz go z zalewy za pomocą ręcznika papierowego. Grilluj go w całości, aby dobrze się zrumienił.
Gdy ser będzie się przygotowywał, sięgnij po pierś z kurczaka. W sałatce kluczowe jest mięso z kurczaka, dlatego jeśli masz taką możliwość, wybierz takie dobrej jakości. Przypraw ją tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszanymi z odrobiną oliwy. Ściągnij z patelni ser i połóż na nią kurczaka. Obsmaż go z każdej strony, a następnie dodaj do niego rozgnieciony czosnek w łupinkach.
Przygotuj sos. Bazą będzie sok z pomarańczy. Dodaj do niego oliwę z oliwek, odrobinkę soku z cytryny, pieprz, sól oraz szczyptę cukru. Wymieszaj całość. Pierś z patelni w międzyczasie powinna zrobić się złocista i chrupiąca. Ściągnij ją z patelni i odłóż na chwilę na deskę, aby odpoczęła.
Obierz pomarańczę ze skórki i błonki. Możesz zrobić to precyzyjnie za pomocą ostrego noża np. AMBIENTE MAGNETIC. Nabij każdy kawałek na widelec i skarmelizuj go. Ser halloumi pokrój na kostki. Kurczaka pokrój w poprzek, na nieco większe kawałki.
Na talerzu rozłóż porwaną sałatę. Dodaj do niej halloumi, kurczaka, pomarańczę oraz makaron. Pokrój pomidorki koktajlowe w półksiężyce i również dodaj je do sałatki. Polej całość sosem przed samym podaniem i ozdób tymiankiem. Do sałatki możesz dodać również przyprażone orzechy oraz pestki dyni do smaku. Smacznego!
Jak przygotować sałatkę cypryjską? Obejrzyj!
Obejrzyj, jak przygotować sałatkę cypryjską krok po kroku w naszym wideo przygotowanym wraz z Adamem Borowiczem.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.