Składniki:
- Królik tuszka 1,5 kg
- 2 l maślanki
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- Tymianek
- Rozmaryn
- Oliwa
- 5 łyżek oleju
- ½ szklanki wody
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Królika kroimy w kawałki i zalewamy maślanką (mięso musi być całkowite zanurzone w maślance). Mięso pozostawiamy na całą noc w lodówce.
Następnego dnia, mięso myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy do sucha i nacieramy oliwą.
Przyprawiamy królika tymiankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem.
Wstawiamy przyprawione mięso na 3 godziny do lodówki.
Obieramy cebulę i kroimy w ćwiartki. Obieramy czosnek i przekrawamy na pół. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Wkładamy królika do brytfanki, na spód naczynia kładziemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz jabłka. Dolewamy oleju do naczynia i wody. Zamykamy brytfankę.
Mięso w brytfance pieczemy 2 godziny.
Wskazówka:
Do przygotowania pieczonego królika polecamy brytfannę indukcyjną Granitex.