Świąteczny przepis na pieczonego królika z jabłkami

Świąteczny przepis na pieczonego królika z jabłkami

Składniki:

  • Królik tuszka 1,5 kg
  • 2 l maślanki
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • Tymianek 
  • Rozmaryn
  • Oliwa
  • 5 łyżek oleju
  • ½ szklanki wody
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Królika kroimy w kawałki i zalewamy maślanką (mięso musi być całkowite zanurzone w maślance). Mięso pozostawiamy na całą noc w lodówce.

Następnego dnia, mięso myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy do sucha i nacieramy oliwą.

Przyprawiamy królika tymiankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem.

Wstawiamy przyprawione mięso na 3 godziny do lodówki.

Obieramy cebulę i kroimy w ćwiartki. Obieramy czosnek i przekrawamy na pół. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Wkładamy królika do brytfanki, na spód naczynia kładziemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz jabłka. Dolewamy oleju do naczynia i wody. Zamykamy brytfankę.

Mięso w brytfance pieczemy 2 godziny.

Wskazówka:

Do przygotowania pieczonego królika polecamy brytfannę indukcyjną Granitex.

Brytfanna indukcyjna Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności