Składniki:
- 30 dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu
- 1,5 kg cukru
- 4 duże cytryny
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Kwiaty oddzielamy od łodyżek za pomocą nożyczek.
Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Następnie wyciskamy sok z cytryny, odcedzamy wodę z kwiatów czarnego bzu, wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy (nie gotujemy!) tak długo, aż cukier się rozpuści.
Butelki lub słoiczki myjemy i parzmy wrzątkiem.
Następnie przelewamy gorący syrop do umytych butelek lub słoiczków, zakręcamy mocno i stawiamy do góry nogami.
Butelki i słoiki odwracamy dopiero po całkowitym wystygnięciu syropu w środku.
Wskazówki:
Do mieszania syropu z czarnego bzu polecamy drewnianą łyżkę Natur.