0

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 30 dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu
  • 1,5 kg cukru
  • 4 duże cytryny
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

Kwiaty oddzielamy od łodyżek za pomocą nożyczek.

Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

Następnie wyciskamy sok z cytryny, odcedzamy wodę z kwiatów czarnego bzu, wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy (nie gotujemy!) tak długo, aż cukier się rozpuści.

Butelki lub słoiczki myjemy i parzmy wrzątkiem.

Następnie przelewamy gorący syrop do umytych butelek lub słoiczków, zakręcamy mocno i stawiamy do góry nogami.

Butelki i słoiki odwracamy dopiero po całkowitym wystygnięciu syropu w środku.

Wskazówki:

Do mieszania syropu z czarnego bzu polecamy drewnianą łyżkę Natur.

Drewniana łyżka Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności