Składniki:
- 30 dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu
- 1,5 kg cukru
- 4 duże cytryny
- 1,5 litra wody
Jak zrobić Syrop z kwiatów czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu oddziel od łodyżek za pomocą nożyczek.
Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw na całą noc w chłodne miejsce. Wrzątek możesz przygotować w czajniku NATUR.
Na zdjęciu: Czajnik NATUR 2,5 l
Odcedź wodę z kwiatów czarnego bzu i przelej do garnka np. z linii MODEL, wsyp cukier, dodaj sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, a następnie podgrzewaj, stale mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści (ważne, aby nie doprowadzać do wrzenia).
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Butelki lub słoiczki dobrze umyj i wyparz wrzątkiem.
Przelej gorący syrop do przygotowanych przed chwilą naczyń. Mocno je zakręć i postaw dnem do góry.
Butelki i słoiki możesz odwrócić po całkowitym wystygnięciu syropu.