Angielskie tosty z fasolką na ostro

Angielskie tosty z fasolką na ostro

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie z puszki
  • 10 pomidorków cherry
  • 4 kromki chleba żytniego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanej, świeżej kolendry
  • Olej rzepakowy
  • Masło
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Odcedzamy fasolę.

Pomidorki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na ćwiartki.

Obieramy i drobno kroimy czosnek oraz cebulę.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie.

Następnie na patelnię dodajemy fasolę, pomidorki ,wszystkie przyprawy oraz świeżą kolendrę.

Doprowadzamy całość do wrzenia, mieszamy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli pomidory staną się miękkie, możemy zdjąć patelnię z ognia.

Kromki chleba wsadzamy do tostera.

Gdy tosty są gotowe, smarujemy je masłem i podajemy z porcją fasolki na ostro.

Wskazówka:

Do przygotowania fasolki na ostro polecamy patelnię Granitex.

Patelnia Granitex z powłoką ceramiczną


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności