Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie z puszki
- 10 pomidorków cherry
- 4 kromki chleba żytniego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka posiekanej, świeżej kolendry
- Olej rzepakowy
- Masło
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować angielskie tosty z fasolką na ostro?
Pomidorki cherry umyj pod bieżącą wodą i pokrój na ćwiartki.
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj (polecamy noże Gerlach SMART BLACK).
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku SMART BLACK
Fasolę odcedź.
Na patelni np. Gerlach SMART rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Gdy zmiękną, dodaj do nich fasolę, pomidorki, przyprawy i świeżą kolendrę.
Na zdjęciu: Zestaw patelni 20/24/28 cm SMART
Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Jeśli pomidory są już miękkie, zdejmij patelnię z ognia.
Przygotuj tosty. Gdy będą chrupiące, posmaruj je masłem i podawaj z fasolką na ostro.