Bataty w sosie curry ze szpinakiem

Bataty w sosie curry ze szpinakiem

Składniki:

  • 450 g batatów
  • 250 g ryżu Basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g groszku z puszki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka mielonego curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.

Pomidorki i szpinak myjemy, a następnie osuszamy. Pomidorki przekrawamy na pół.

Obieramy bataty, cebulę i czosnek.

Bataty kroimy w duże kostki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy cebulę, czosnek i bataty, dodajemy cynamon, curry, sól oraz pieprz.

Całość smażymy przez 10 minut na patelni, aż cebula zmięknie.

Wlewamy na patelnię bulion warzywny, dodajemy pomidorki i groszek.

Zagotowujemy zawartość na patelni, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż bataty staną się miękkie.

Następnie wrzucamy szpinak do potrawy i gotujemy, aż stanie się miękki.

Gdy potrawa jest już gotowa, nakładamy porcję ryżu i polewamy obficie sosem. Posypujemy świeżą kolendrą.

Wskazówka:

Do przygotowania batatów w sosie curry polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.

Patelnia głęboka Contrast Procoat


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności