Składniki:
- 450 g batatów
- 250 g ryżu Basmati
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 400 g groszku z puszki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka mielonego curry
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Sposób przygotowania:
Opłucz ryż pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Gdy woda z mlecznobiałej zamieni się w przezroczystą, to znak, że ryż został dobrze oczyszczony.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Do gotującej się wody wsyp ryż (na 1 szklankę ryżu potrzebujesz 1,5 szklanki wody), gdy zacznie wrzeć, przykryj garnek i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Po tym czasie odstaw go z ognia.
Aby dobrze ugotować ryż, możesz także skorzystać z zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
Umyj i obierz bataty, cebulę oraz czosnek. Bataty pokrój w duże kostki, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych SMART GRANIT
Rozgrzej olej na patelni i umieść na niej bataty, cebulę i czosnek. Dodaj cynamon, curry, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż przez 10 minut do momentu, aż zmięknie cebula.
Na zdjęciu: Patelnia SOLID 22 cm z powłoką ceramiczną
Przelej na patelnię bulion, dodaj pomidorki koktajlowe oraz groszek. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Gdy bataty zmiękną, potrawa będzie gotowa.
Podawaj porcję ryżu polaną obficie sosem. Danie udekoruj świeżą kolendrą.