Baranina duszona z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad z brytfanny. Możesz przygotować ją np. w niedzielę lub w poniedziałek z rosołu, który pozostał z dnia poprzedniego. Oczywiście danie można wykonać również na bulionie warzywnym, jeśli taki preferujesz. Do przygotowania dania przydadzą Ci się produkty z linii GRANITEX.
Jakie składniki są potrzebne na baraninę duszoną z ziemniakami?
- 250 g baraniny bez kości
- 2 średnie cebule
- 4 duże ziemniaki
- 120 ml śmietany 18%
- 400 ml bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz wg. uznania
- 1 liść laurowy
- masło klarowane wg. uznania
Jak przygotować baraninę duszoną z ziemniakami?
Baraninę dokładnie oczyść i rozbij za pomocą tłuczka. Pokrój ją na niewielkie kawałeczki i posól, a następnie posyp pieprzem. Rozgrzej masło klarowane na patelni z nieprzywierającą powłoką GRANITEX i obsmaż na niej mięso. Cebulę zetrzyj na tarce i połącz z mięsem.
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w talarki. Połowę ułóż w brytfannie GRANITEX. Na nie wyłóż mięso i przykryj je warstwą ziemniaków. Całość uciśnij i zalej bulionem. Może być warzywny, ale najlepszy smak uzyskasz, korzystając z rosołu.
Całość duś pod przykryciem na małej mocy kuchenki przez około godzinę. W trakcie smażenia powinien powstać aromatyczny sos. Dodaj do niego pod koniec śmietanę dokładnie rozmieszaną z mąką. Zagotuj całość, mieszając. Po przygotowaniu wyłóż danie na półmisek i polej je sosem.
Smacznego!
Dlaczego użyć bulionu do baraniny zamiast wody?
Do baraniny najlepiej użyć bulionu zamiast wody, ponieważ ma on znacznie więcej smaków i sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne. Oczywiście jeśli go nie masz, możesz zastąpić go wodą, ale używając takiego gatunku mięsa, naprawdę warto zadbać o to, by smakowało jak najlepiej.
Czy masło do baraniny duszonej z ziemniakami musi być klarowane?
Masło w przepisie na baraninę duszoną z ziemniakami jest używane do smażenia na patelni. Z tego powodu najlepiej użyć klarowanego, ponieważ nie przypali się ono tak łatwo, a przy tym nadaje daniom głębi smaku. Jeśli chcesz jednak je zamienić, użyj oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
Czy baranina jest zdrowa?
Baranina zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz stosunkowo niewiele niekorzystnych w nadmiarze kwasów nasyconych. Zawiera również kwasy orotowe, czy L-karnitynę. To sprawia, że uznaje się ją za jedną z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta to przede wszystkim dieta zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb. Jak wszystkich składników, baraniny nie należy spożywać w nadmiarze.