Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Beef Wellington à la Adam Borowicz to wykwintne danie z wykorzystaniem delikatnej polędwiczki orz czerwonego wina. Połączenie wysokiej jakości mięsa, z chrupiącym ciastem francuskim i aromatycznym sosem daje naprawdę niezwykły efekt. Do przygotowania dania na pewno przyda Ci się wygodna patelnia.
Co jest potrzebne na Beef Wellington?
- 600-700 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g pieczarek (drobno posiekanych)
- 1 mała cebula
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g suszonych pomidorów z oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 300 g ciasta francuskiego
- 4-6 plasterków włoskiej mortadeli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- Sól pieprz świeży tymianek i kilka ziarenek kopru włoskiego
Na sos z czerwonego wina:
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml bulionu wołowego lub drobiowego
- 1 mała cebula dymka (drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz do smaku
Podane składniki wystarczą na 4-6 porcji.
Jak zrobić Beef Welligton?
Zacznij od przygotowania polędwiczki. Oczyść ją z błonek, osusz, a następnie dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzej patelnię z olejem oraz 1 łyżką masła. Obsmaż na niej mięso z każdej strony na złoty kolor: po 2-3 minuty na każdą ze stron. Odstaw do ostygnięcia.
Cebulę posiekaj na drobne kawałki, podobnie jak czosnek. Na tej samej patelni (nie myj jej!) podsmaż je razem z koprem włoskim oraz pieczarkami aż odparuje woda. Zajmie to ok. 8-10 minut. Wszystko razem z oliwkami, pomidorami i pietruszką posiekaj. Możesz użyć do tego blendera lub innego urządzenia. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ostudź.
Zacznij składać pieczeń. Ułóż plastry mortadeli w prostokąt, tak by lekko na siebie nachodziły. Rozsmaruj na niej cienką warstwę pasty posiekanej w blenderze. Na środku ułóż ostudzoną polędwiczkę. Zawiń szynkę z farszem wokół mięsa, tworząc ciasny rulon. Wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Wyjmij mięso z lodówki i ułóż je na cieście. Zawiń w nie polędwiczkę i dokładnie sklej brzegi. Odetnij nadmiar ciasta. W miseczce rozbełtaj jajko i za pomocą pędzelka posmaruj nim przygotowywaną pieczeń. Na tym etapie możesz wykonać nacięcia na cieście dla dekoracji lub wykorzystać do tego pozostałe ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 200°C i włóż do niego mięso na ok. 20-25 minut. Ciasto powinno stać się złociste.
Przygotuj sos na bazie czerwonego wina. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj wino i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż zredukuje się o połowę. Dodaj bulion i gotuj przez kolejne 5 minut. Jeśli uważasz, że sos nie jest wystarczająco gęsty, wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody. Dodaj ją do sosu, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną miodu. Możesz przecedzić przez sitko i ewentualnie nieco zredukować sos.
Przygotowaną pieczeń krój na grube plastry i serwuj je, polewając sosem z wina. Podawaj np. z pieczonymi warzywami, ziemniakami lub lekką sałatką z ogórków i marchewki. Smacznego!
Skąd wywodzi się Beef Wellington?
To danie o angielskich korzeniach wywodzi się z XIX wieku. Jego nazwa wywodzi się od Arthura Wellesleya, księcia Wellington, zwycięzcy spod Waterloo. Nie ma jednak dowodów na to, że to sam książę poprosił o jej stworzenie czy regularnie ją spożywał. Danie jest bardzo podobne do francuskiego filet de bœuf en croûte.
Na jakie okazje to danie podaje się w Anglii?
Beef Wellinton jest uznawany za danie wykrywane i odświętne. Dlatego też zwykle serwuje się je z okazji świąt, np. Bożego Narodzenia, czy w Nowy Rok, a także na uroczystości rodzinne, czy bankiety oraz wydarzenia o charakterze patriotycznym. Jego serwowanie jest więc bezpośrednio związane z ważnymi wydarzeniami społecznymi i rodzinnymi.
Dlaczego do tego dania wykorzystuje się polędwiczkę?
Polędwica wieprzowa jest uznawana za najszlachetniejszą część wieprzowiny. Jest ceniona za swoją delikatność i kruchość. Ponadto ma równą, cylindryczną formę, dlatego też w prosty sposób można ją obłożyć ciastem, co jest kluczowe w przypadku Beef Wellington. Danie to jest też uznawane za wykwintne i szlachetne, dlatego sięgnięcie po tę część wieprzowiny dobrze dopełnia charakter dania.

Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.