Chłopski garnek to jednogarnkowe danie, które będzie doskonałym pomysłem na szybki obiad. Jak go przygotować? Sprawdź krok po kroku przepis. Oczywiście do jego przygotowania przyda Ci się wygodny garnek z grubym dnem, dzięki któremu gotowanie będzie przebiegać szybciej i sprawniej.
Co jest potrzebne do przygotowania chłopskiego garnka?
- 400 g ziemniaków
- 300 g kiełbasy
- 1 papryka czerwona
- 200 g białej kapusty
- 200 g marchewki
- Olej
- Woda
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
Jak przygotować chłopski garnek?
Umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry lub półksiężyce. Kapustę poszatkuj i dodaj do pozostałych składników. Umyj i obierz paprykę oraz marchewkę, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim odrobinę oleju. Gdy osiągnie już odpowiednią temperaturę, umieść w środku wszystkie składniki i smaż je przez kilka minut.
Dodaj 2 szklanki wody lub bulionu i przyprawy – sól, pieprz oraz czerwoną paprykę, a następnie duś przez ok. 20 minut, regularnie mieszając. Chłopski garnek to danie jednogarnkowe i możesz je przygotować np. na dwa dni. Najlepiej smakuje podawane na ciepło.
Czy do chłopskiego garnka można dodać inne warzywa?
Jak najbardziej tak! Przepis możesz niemal dowolnie modyfikować, dostosowując go do własnych potrzeb, np. poprzez dodanie do garnka swoich ulubionych dodatków. Mogą to być np. ostre papryczki, czy pomidory.
Czym zastąpić kiełbasę?
Kiełbasa jest składnikiem za którą nie każdy przepada. Możesz ją zastąpić na przykład tofu, albo mięsem, które pozostało Ci z dnia poprzedniego bądź z ugotowanego rosołu.
Co wybrać – wodę czy bulion?
Bulion dodany do chłopskiego garnka nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli jednak go nie masz, zastąp go wodą. Pamiętaj jednak, że bulion możesz np. zamrozić, a następnie wykorzystywać w dowolnym momencie.