Czy jest cold brew i czym różni się od zwykłej mrożonej kawy lub herbaty? Dowiedz się, jakie właściwości ma taki napój i w jaki sposób się go przygotowuje. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po tak przygotowaną kawę?
Cold brew – co to jest?
Cold Brew jest kawą przygotowana poprzez macerację na zimno. Nie używa się do niej wrzątku. Ziarna mieli się i zalewa zimną wodą i pozostawia na kilkanaście godzin – minimum 8, choć zaleca się dłuższy czas (12-24 godziny). Według wielu osób to idealny napój na upalne dni. Jest zimny, a więc i orzeźwiający, a także łagodny dla układu pokarmowego. Można ją podawać na przykład z mlekiem, napojami roślinnymi, słodkimi syropami, bitą śmietaną itd.
Czym różni się cold brew od mrożonej kawy?
Cold brew i zwyczajna kawa mrożona różnią się od siebie sposobem przygotowania. Jak angielska nazwa wskazuje, cold brew jest parzona na zimno. Nie używa się do tego wrzątku ani ekspresu. Zwykła kawa mrożona jest zazwyczaj parzona klasycznie i następnie studzona. Ta różnica zmienia profil smakowy ostatecznego napoju. Cold brew jest łagodniejsze, słodkawe, pozbawione kwaskowatości i goryczy.
Warto jednak zauważyć, że cold brew może zawierać nawet dwukrotnie więcej kofeiny niż zwykła kawa. Działa więc mocniej, co niekoniecznie jest działaniem pożądanym i należy na to zwrócić uwagę. Jednocześnie dzięki niższej kwasowości może być to napój łagodniejszy dla żołądka.
Jaka jest historia powstania cold brew?
Początków kawy cold brew można doszukiwać się już w Japonii w XVII wieku. W Kyoto przygotowywano metodę kroplowego parzenia na zimno. Woda kapie w niej bardzo powoli przez zmieloną kawę umieszczoną w filtrze – ok. 1-2 krople na sekundę. Dzięki temu wydobywano delikatniejsze nuty smakowe z kawy.
Istnieje też teoria, że podobna metoda pojawiła się niezależnie od Japońskiej w kulturze holenderskich żeglarzy. Ważne było wówczas uzyskanie napoju, który będzie można wykorzystywać przez wiele dni i który nie będzie psuł się w warunkach tropikalnych. Dlatego też przygotowywani koncentrat, który następnie rozcieńczano.
Współcześnie, kawa tego typu zaczęła stawać się popularna w latach 2000-2010, zaczynając od USA. Pojawiło się wówczas wiele niezależnych kawiarni, które oferowały tego typu napój.
Jak przygotować cold brew?
Zacznij od przygotowania naczynia do parzenia oraz wybrania kawy. Zmiel na stosunkowo gruby proszek 60-70 g ziaren, najlepiej takich z delikatnym profilem smakowym. Wybierz odpowiedni dzbanek lub francuską kawiarkę oraz filtr papierowy bądź odpowiednie sitko.
Kawę wsyp do naczynia i zalej 1 l wody. Wymieszaj delikatnie, tak aby wszystkie cząsteczki kawy zostały zmoczone. Zakryj naczynie i odstaw je do lodówki na 12-24 godziny. Pamiętaj, że jeśli czas będzie zbyt długi, kawa może zacząć stawać się gorzka. Warto więc wyczuć odpowiednio ziarna. Po upływie tego czasu kawę możesz przecedzić przez filtr papierowy lub gęste sitko.
W czym podawać cold brew?
Taka kawa często podawana jest z różnorodnymi dodatkami i doskonale wygląda w szklankach. Możesz serwować ją na przykład w modelu MODERN od marki Gerlach, chociaż szczególnie dobrze będzie prezentować się w szklankach termicznych FLOW. Podwójne ścianki naczynia sprawią, że będzie ona prezentować się nietypowo, a przez przejrzyste szkło będzie się dało dostrzec piękny kolor napoju. Możesz też wybrać naczynia typu high ball lub tumbler.
Z czym serwować cold brew?
Cold brew możesz serwować z różnymi dodatkami. Najczęściej podaje się je z lodem oraz z mlekiem lub jego zamiennikiem. Dzięki temu kawa jest jeszcze delikatniejsza i doskonale orzeźwia. Możesz dodać do niej również syropy smakowe, np. wanilię, karmel, syrop klonowy, syrop lawendowy czy kokosowy. Nie unikaj też przypraw. Cynamon, imbir czy kardamon mogą podkreślić smak kawy. Możesz też rozcieńczyć cold brew ulubionym sokiem, lub wodą.
Jakie właściwości zdrowotne ma kawa cold brew?
Jak już było wspomniane, kawa clold brew ma niższą kwasowość. Zawiera mniej substancji drażniących żołądek. Dlatego też, jeśli cierpisz na refluks, masz zgagę czy wrzody może być to lepszy wybór. Pamiętaj jednak, aby takie kwestie zawsze konsultować z lekarzem. Taka kawa ma też wyższą zawartość kofeiny, co może powodować mocniejszym, choć krótkoterminowym wzrostem energii i wydolności fizycznej oraz podwyższeniem koncentracji. Pamiętaj jednak, że nadmiar kofeiny może powodować rozdrażnienie oraz problemy ze snem.
Kawa zawiera również przeciwutleniacze. Neutralizują one wolne rodniki, mogą wspierać organizm w walce ze stresem oksydacyjnym, a także wspierać prace serca i mózgu. Kawa może przyśpieszać metabolizm i wspierać kontrolę apetytu.
Cold brew jako herbata
Metoda parzenia na zimno sprawdza się nie tylko w przypadku kawy. Możesz w ten sposób przygotować również herbatę. Jej właściwości są adekwatne do właściwości kawy parzonej w stylu cold brew: jest łagodniejsza w smaku i orzeźwiająca. Różni się jednak tym, że tak parzona, zawiera mniej teiny.
Aby przygotować taką kawę, potrzebujesz 1-1,5 łyżeczki liściastej herbaty. Zalewa się ją 250 ml zimnej, filtrowanej wody, a następnie odstawia do lodówki na 4-8 godzin. Tak przygotowany napój możesz stworzyć z klasycznej zielonej herbaty, białej herbaty, herbaty oolong, czy z herbat owocowych. Herbata czarna również się nadaje, jednakże uzyskany napar jest dość ciężki w smaku i wyraźnie mocniejszy od pozostałych.
Jak wziąć ze sobą cold brew w drogę?
Jeśli przygotujesz kawę lub herbatę parzoną na zimno, jak najbardziej możesz wziąć ją ze sobą w drogę: na spacer, czy to do auta. Do tego przyda Ci się naczynie termiczne, takie jak kubek, butelka czy termos. Zwykle kojarzone są one z utrzymywaniem wysokiej temperatury, ale jest to błędne myślenie. Tego typu naczynia zwykle nadają się również do chłodnych produktów. Sprawdź naczynia termiczne z linii ASSIST, takie jak kubki czy termosy, butelkę AMBIENTE lub dzbanek NATUR, idealny na rodzinne spotkania.
Mamy nadzieję, że skoro wiesz już, czym jest cold brew, jakie ma właściwości i jak przygotować taką kawę lub herbatę chętnie sprawdzisz, jak je przygotować. To naprawdę pyszne napoje, które warto mieć pod ręką w letnich miesiącach.