Kuchnia to miejsce prawdziwych kulinarnych podróży. Jesienią chętniej wyrusza się po nowe, rozgrzewające smaki i ciepłe dania, które się smaży, gotuje i zapieka. Formy do pieczenia są niezastąpionymi narzędziami podczas tej wędrówki. Dowiedz się jak jakość form wpływa na smak przyrządzanych potraw, a także na komfort i satysfakcję z pieczenia! Przekonamy Cię dlaczego jakość w kuchni ma znaczenie i podpowiemy jakie formy do pieczenia Gerlach wybrać do Twojej kuchni!
Pieczenie – spraw, by było jeszcze przyjemniejsze!
Pieczenie jest jednym z najczęściej wykonywanych procesów w kuchni. To sztuka, która wkracza do kuchni, przynosząc nie tylko zapachy i smaki, które kojarzą się z sielanką ale także zdrowe, apetyczne i rozgrzewające potrawy. Poznaj świat pieczenia pokarmów w formach Gerlach i dowiedz się dlaczego warto postawić na jakość.
Jakie formy do pieczenia wybrać?
Pierwotnie formy do pieczenia były prostymi naczyniami wykonywanymi z gliny lub kamienia, które przede wszystkim umożliwiały pieczenie chleba. Wykopaliska archeologiczne wskazują, że praktyka pieczenia sięga tysięcy lat wstecz. Już w starożytnym Egipcie formy do pieczenia były dość zaawansowane, zwłaszcza w kwestii takich wyrobów jak właśnie wspomniane pieczywo.
W miarę upływu lat formy do pieczenia stawały się coraz bardziej różnorodne. Bardzo często zdobione były motywami religijnymi oraz herbami rodów. Najbardziej popularną formą jednak była i jest ta do pieczenia chleba.
Współczesny rozwój technologiczny sprawia, że na rynku jest bardzo dużo typów form, które wykonane są z różnych materiałów i stworzone z myślą o różnych potrawach. Najczęściej spotykane formy to te ze stali nierdzewnej, aluminium czy silikonu. Te ostatnie wydają się najbardziej efektywne w procesie użytkowania. Silikonowe formy do pieczenia są popularne w kuchniach całego świata. Silikon jest materiałem, do którego nie przywiera jedzenie. Dzięki temu nie trzeba specjalnie przygotowywać naczynia przed smażeniem, a także nie ma potrzeby używania dużej ilości tłuszczu lub mąki. Jest to materiał, który jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości. Aby wyczyścić formę silikonowa wystarczy wilgotna gąbka i szmatka. Silikonowe formy do pieczenia Gerlach można także z powodzeniem myć w zmywarce.
Wybierając formy do pieczenia należy przede wszystkim wrócić uwagę na materiał z jakiego są zbudowane. Wszystkie silikonowe artykuły Gerlach zostały wykonane z silikonu Premium i posiadają odpowiednie atesty do kontaktu z żywnością. Warto także dorwać odpowiedni kształt form do jedzenia. W innej formie bowiem piec będzie się chleb, a inna będzie odpowiednia do tarty czy mufffinek.
Jakie powinny być dobre formy do pieczenia?:
- odporne na skrajne temperatury;
- wodoodporne;
- łatwe w utrzymaniu czystości;
- trwałe;
- wygodne w przechowywaniu;
- niezmieniające smaku potraw;
- niepochłaniające zapachów;
- nieprzywierające;
- bezpieczne dla zdrowia.
Ostatnim elementem jaki może wpłynąć na wybór naczyń jest czynnik estetyczny. Formy do pieczenia powinny pasować do Twojego wnętrza. Wybierz najwyższej jakości naczynia, w których bez problemu będziesz mógł nawet zaserwować podane dania.
Formy do pieczenia Gerlach zaprojektowane są dla najbardziej wymagających użytkowników. Designerskie naczynia w dwóch wariantach kolorystycznych sprawdzą się w każdym wnętrzu!
Silikonowe formy do pieczenia – czy warto?
Silikon należy do jednych z bardziej elastycznych i trwałych materiałów. Ma on zastosowanie w wielu dziedzinach, w tym w przemyśle spożywczym. Silikon to elastomer czyli polimer o właściwościach elastycznych. Jest on więc idealny do produkcji form do pieczenia, foremek do lodów i rozmaitych artykułów kuchennych – można go wyginać oraz rozciągać bez ryzyka uszkodzenia. Materiał ten też ma właściwości nieprzywierające i jest w pełni bezpieczny dla ceramicznych powłok nieprzywierających, co sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystywany jako element wykończenia takich akcesoriów jak łopatki czy szpatułki.
Formy do pieczenia wykonane z silikonu są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Materiał ten jest odporny nawet na ekstremalne temperatury, zarówno wysokie jak i niskie. Korzystając z wysokiej jakości silikonowych form do pieczenia Gerlach możesz mieć pewność, że podczas pieczenia nie będą uwalniane szkodliwe substancje. Silikon jest materiałem wyjątkowo trwałym i odpornym. W wykonanej z niego formie w mig upieczesz ulubione ciasto czy tarte szpinakową.
Kolejnym argumentem przemawiającym za wyborem silikonowych form do pieczenia jest ich ekologiczność. Formy te są wielokrotnego użytku i przyczyniają się do zmniejszenia ilości jednorazowych odpadów. Używanie ich jest zdecydowanie bardziej ekologiczne, niż np. korzystanie z papierowych foremek czy folii aluminiowej.
Formy do pieczenia tarty – obiad z piekarnika na wytrawnie!
A gdyby tak mieć pod ręką idealne naczynie do ulubionej tarty szpinakowej? Poznaj designerskie formy do tarty Gerlach. Specjalnie zaprojektowane naczynie ułatwia przygotowanie ulubionego dania. Forma do tarty SMART ma 22 cm średnicy i wbudowany specjalny metalowy pierścień, który tworzy obręcz zapobiegająca zniekształceniu formy. Dostępna jest w dwóch kolorach: szarym i czarnym.
Konstrukcja tego eleganckie naczynia do pieczenia nada Twojej tarcie wyjątkowego kształtu i formy. Poznaj przepis na pyszną, jesienną i kruchą tartę z jabłkami!
Jesienna tarta z jabłkami – pomysł na słodki deser
Czego potrzebujesz na jesienną tartę z jabłkami?
Ciasto:
- 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 kg jabłek odmiany reneta lub antonówka, papierówka
- 40 ml soku z cytryny
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 laska wanilii
- 250 ml śmietany 30%
Syrop:
- 30 ml wody
- 60 g cukru
- cynamon
Jak przygotować jesienną tarte z jabłkami?
Przygotowanie tarty rozpocznij od zrobienia ciasta. Mąkę, cukier puder i masło umieść w misce. Zmiksuj wszystkie składniki tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Następnie dodaj do nich jajka i ponownie zmiksuj. Uformuj kulę z ciasta i wstaw ją na około godzinę do lodówki. Po tym czasie stolnicę posyp delikatnie mąką, ułóż na niej ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj. Gotowy placek przełóż na silikonową formę do tarty Gerlach i ułóż tak, aby ciasto dokładnie pokrywało wnętrze formy.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Przez czas nagrzewania przechowuj formę z ciastem w lodówce przez około 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz i pokrój jabłka (na ćwiartki, bez gniazd nasiennych) na cieniutkie plastry o grubości ok. 2 mm. Wybierz najmniejsze kawałki i odłóż osobno do garnka, dodaj sok z cytryny masło, miód oraz przekrojoną laskę wanilii. Całość zagotuj ciągle mieszając, aż do momentu, aż jabłka będą tak miękkie, że się zaczną rozpadać.
Na koniec wyjmij laskę wanilii i całość zgnieć na jednolity mus. Ochłodzone ciasto podziurkuj widelcem i wyłóż na jego powierzchnie przygotowany mus. Na górze ułóż plasterki przygotowanych jabłek. Piecz ok. 35 minuty (na złocisty kolor). Na koniec przygotuj syrop na bazie cukru i cynamonu. W wodzie rozpuść cukier z cynamonem, doprowadź do wrzenia i gotuj ok 5 min. Odstaw do ostudzenia, a następnie posmaruj nim gotową tarte! Opcjonalnie możesz go lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Formy do pieczenia chleba
Chleb to jeden z najważniejszych i najstarszych produktów obecnych w codziennej diecie. Można go kupić niemalże w każdym sklepie na całym świecie. I choć przepis na chleb wydaje się dziecinnie prosty w każdym miejscu smakuje on inaczej. Piekąc go własnoręcznie w domu również tworzy się niezastąpiony, jedyny w swoim rodzaju smak. Dzięki samodzielnemu wykonywaniu wypieków pieczywa możesz być nie tylko pewny co do jego składu, ale także cieszyć się ogromną satysfakcją i głębią smaku.
Najwygodniejszą i najbardziej efektywną formą do pieczenia chleba będzie tzw. forma do keksówki Gerlach. To silikonowe, prostokątne naczynie ma 30 cm długości i 6 cm wysokości. Bez problemu upieczesz w nim bochenek dla całej rodziny. Po skończonym pieczeniu jednym ruchem wyczyścisz formę z pozostałości mąki i ciasta, możesz naczynie także bez problemu umyć w zmywarce. Poznaj przepis na sprawdzony domowy chleb!
Domowy chleb z keksówki
Czego potrzebujesz?
- 450 g mąki pszennej TYP 650
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 10 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka oleju (najlepiej winogronowy)
Jak przygotować domowy chleb z keksówki?
W dużej misie przesiej mąkę, dodaj suche drożdże oraz sól. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą miksera stopniowo dolewając do masy lekko ciepłą wodę. Na spód formy do pieczenia keksówki wlej odrobine oleju i porusz płatkami owsianymi. Następnie przełóż do niej wyrobione ciasto i zostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie skropl je letnią wodą, posyp płatkami i zrób drobne ukośne nacięcia (na jodełkę). Piecz w temperaturze 220°C przez ok. 40 minut – należy obserwować stopień wypieczenia, po ok 20 min. temperaturę można nieco zmniejszyć. Na koniec ostudź chleb na kuchennej kratce. Podawaj ze świeżym masłem lub ulubioną oliwą!
Formy do pieczenia muffin
Muffiny to jedno z ulubionych dań każdego dziecka. Małe babeczki mogą być przygotowywane zarówno na słono jak i słodko. W ofercie Gerlach znajdziesz specjalne wielorazowe naczynia na muffiny: mniejsza forma pozwoli na przygotowanie 6 muffin na raz, a większa 12!Muffiny są idealnym dodatkiem podczas balu organizowanego dla dzieci a także jako przekąska podczas kolacji ze znajomymi. Poznaj niezwykle przepisy na muffiny i ciesz się komfortowym i efektywnym pieczeniem z Gerlach!
Bananowe muffiny z żurawiną na przyjęcie
Czego potrzebujesz?
- 125 g masła (masło nie może być twarde)
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 75 g płatków owsianych
- 1 banan
Jak przygotować bananowe muffiny?
Obierz banana i go delikatnie rozgnieć. Zmiksuj masło, mleko, ekstrakt z wanilii i jajka. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Do masy dodaj kolejne składniki: mąkę, przyprawy korzenne, cukier, żurawinę, banana oraz płatki owsiane. Ponownie wszystko zmiksuj. Gotową masę przełóż do formy silikonowej na muffiny Gerlach SMART. Każdą foremkę wypełnij maksymalnie do ¾ wysokości. Dzięki usztywnianym brzegom formy i odpowiedniej wysokości formy, ciasto nie będzie wyciekać na zewnątrz. Bananowe muffiny z żurawiną wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Gdy się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i odstaw na bok, aż do wystygnięcia. Gotowe!
Formy do pieczenia placków
Jeśli chcesz przygotować elegancki placek pełen sezonowych owoców koniecznie wybierz kwadratową formę do pieczenia Gerlach. To naczynie idealnie sprawdzi się do przygotowywania pysznych, słodkich deserów. Korzystając z silikonowych form możesz się czuć pełni bezpiecznie, wszystkie silikonowe artykuły Gerlach zostały wykonane z silikonu Premium i posiadają atest do kontaktu z żywnością. Forma kwadratowa również posiada specjalnie wtopiony metalowy pierścień, który zapobiega utracie kształtu. Co przygotujesz w tym naczyniu?
Placek drożdżowy z wiśniami
Czego potrzebujesz?
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki stopionego masła
- Szczypta soli
Jak przygotować placek drożdżowy z wiśniami?
W rondlu SIMPLE o pojemności 1,5 litra podgrzej mleko. Drożdże oraz 1 łyżkę cukru wraz z 3 łyżkami mąki dodaj do ciepłego mleka i wymieszaj wszystkie składniki. Gotową mieszankę odłóż na bok, aby drożdże wyrosły. W dużej misce umieść mąkę, zaczyn, cukier, roztrzepane jajko, roztopione masło i szczyptę soli, a następnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 10 minut, a następnie odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Kwadratową formę do pieczenia Gerlach SMART posmaruj lekko masłem i posyp bułką tartą.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na formę i ułóż na nim wiśnie. Ponownie odłóż ciasto do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C i wstaw do niego placek drożdżowy z wiśniami na 40 minut. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i zaczekaj, aż wystygnie.
Postaw na najwyższej jakości silikonowe formy do pieczenia Gerlach i zapewnij sobie i swoim bliskim bezpieczne i pyszne rozgrzewające dania. Możesz wybrać pojedyncze formy lub zdecydować się na zestaw form do pieczenia i cieszyć się kulinarnymi możliwościami przez cały rok!