Japońskienoże kuchenne należą do tych najbardziej cenionych w kuchniach całego świata. Na szczególną uwagę należy jednak jeden z nich — nóż Santoku. Dowiedz się, do czego służą noże Santoku i poznaj tajemnice tych niezwykłych, trwałych i mocnych narzędzi. Poznaj niezwykłe cechy noża szefa kuchni w japońskim stylu!
Nóż Santoku – tajemnica japońskiej sztuki krojenia
Nóż Santoku — co to jest? Właściwie należy zacząć od początku. Jego historia sięga drugiej połowy XX wieku. Była to japońska odpowiedź na powstające po wojnie europejskie noże kucharskie. I choć powstał z inspiracji zachodnimi nożami, jego japońska dusza sprawia, że narzędzie to jest prawdziwie wyjątkowe. Obecnie należy to jednego z bardziej popularnych i uniwersalnych noży japońskich. Przygotujesz nim wiele potraw należących do smaków kuchni całego świata. Jego japońska nazwa oznacza „trzy zadania”, co odzwierciedlać ma jego wszechstronność. Charakteryzuje się płaskim, zakrzywionym ostrzem z szeroką i ostrą krawędzią tnącą. To właśnie jego unikalny kształt sprawa, że jest on doskonale przystosowany zarówno do krojenia, siekania jak i szatkowania.
Budowa japońskiego noża Santoku
Konstrukcja Santoku jest bardzo dobrze przemyślana. Profil ostrza charakteryzuje się niewielkim zakrzywieniem ku górze. Jego długość jest nieco krótsza niż standardowego noża szefa kuchni i często osiąga wartość do 7’’. Noże Santoku marki Gerlach wykonane są w najwyższej jakości stali nierdzewnej. Nóż Santoku 7’’ SMART GREY stworzony jest ze stali z domieszką chromu, zwiększającą jego odporność na korozje. Ostrze standardowo osiąga długość 140-200 mm. W wielu nożach tego typu pojawiają się charakterystyczne niewielkie żłobienia – grantony, które zapobiegają przywieraniu krojonych produktów do powierzchni ostrza, ułatwiając płynne krojenie.
Ergonomia – z czego rękojeść noża Santoku?
Oprócz ostrza warto także zwrócić uwagę na rękojeść noża Santoku. Powinna być ona zaprojektowana tak, aby komfortowo układać się w dłoni podczas krojenia. Warto wybierać modele, które mają dodatkową antypoślizgową warstwę, która zapobiega nieprzewidzianym ruchom podczas pracy. Przykładem takiego rozwiązania jest nóż Santoku STYLE. Rękojeść tego noża wykonana jest z termoplastycznej gumy, której właściwości sprawiają, że dłoń jest stabilna i nieruchoma podczas różnych zadań.
Do czego służy nóż Santoku?
Jak już wspomnieliśmy nóż ten jest uniwersalny i doskonale sprawdzi się do siekania, szatkowania i krojenia. Dzięki lekko zakrzywionemu ostrzu nóż ten doskonale sprawdzi się do drobnego siekania świeżych ziół czy czosnku, zachowując głębie ich smaku i aromat.
Nóż Santoku służy też jako niezawodne wsparcie przy przygotowywaniu sushi. Ze względu na jego precyzję doskonale przygotujesz nim wszystkie potrzebne warzywa, a także ryby i owoce morza.
Nożem Santoku przygotujesz także ulubioną mieszankę warzyw na patelnię, poszatkujesz kapustę i pokroisz warzywa korzenne. Jego długa krawędź sprawdzi się idealnie do krojenia grubych plastrów mięsa. Nóż Santoku wyróżnia przede wszystkim precyzja. Wyjątkowa ostrość zapewnia precyzyjne cięcie, krojenie, szatkowanie, filetowanie – cokolwiek, co przyjdzie Ci do głowy!
Postaw na nóż Santoku jeśli szukasz wygodnych i precyzyjnych rozwiązań. Główne zastosowania noża Santoku to:
- krojenie – dzięki szerokiemu i płaskiemu ostrzu precyzyjnie ukroisz zarówno warzywa, mięso jak i ryby, na idealnie cienkie plasterki. Bez problemu pokroisz też nim ulubione składniki w drobną i równą kostkę;
- siekanie – ostrze noża Santoku pozwala na efektywne siekanie rozmaitych składników jak cebula, czosnek czy zioła;
- szatkowanie – nóż Santoku nadaje się perfekcyjnie do szatkowania kapusty, cebuli, ziół czy owoców jak melon, mango czy nawet truskawki.
Noże Santoku – pielęgnacja i konserwacja
Pielęgnacja i konserwacja stalowych noży Santoku nie jest specjalnie wymagająca. Same noże warto myć ręcznie i niezwłocznie po kontakcie z wodą skutecznie osuszać. Warto również pamiętać o regularnym ostrzeniu noża. W zależności od intensywności użytkowania noża należy poddawać jego krawędź tnącą ostrzeniu co 2-4 tygodnie. Wybierz jedną z wygodnych i kompaktowych ostrzałek Gerlach, które w łatwy i bezpieczny sposób naostrzą stalowe noże Santoku. Wykonując samodzielne ostrzenie warto pamiętać o zachowaniu odpowiedniego konta ostrzenia, które w przypadku tego charakterystycznego ostrza wynosi 10°-15°.
Pamiętaj także o bezpiecznym przechowywaniu noża na co dzień. Warto skorzystać ze specjalnych organizerów na noże, które zabezpieczają noże przed możliwością mechanicznego uszkodzenia.
Jaki nóż Santoku wybrać?
Niezależnie od tego, jaki nóż do swojej kuchni planujesz wybrać, warto postawić na jakość wykonania oraz pewny materiał. Poznaj wysokiej klasy noże Santoku Gerlach.
Nóż Santoku STYLE 7’’
Nóż Santoku STYLE 7” to niezawodne narzędzie, które nadaje się zarówno do codziennego przygotowywania posiłków jak i specjalnych zadań prawdziwego szefa kuchni. Szerokiemu ostrze, które posiada specjalne wgłębienia sprawia, że jedzenie w trakcie krojenia nie przywiera do jego powierzchni. Nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej X30Cr13 z dodatkiem chromu, który zwiększa jego wytrzymałość i odporność na korozję. Twardość ostrza noża STYLE na skali Rockwella wynosi 52-54 HRC, co sprawia, że nóż ten długo zachowują ostrość. Rękojeść noża pokryta jest specjalną powłoką antypoślizgową.
Nóż Santoku LOFT 7" w blistrze
Nóż Santoku LOFT 7’’ to odsłona noża szefa kuchni w prawdziwie japońskim stylu. Budowa jego krawędzi tnącej pozwala na dynamiczną i precyzyjną pracę, dzięki czemu przygotowanie nawet najbardziej wymagających dań jest przyjemne! Nóż ten doskonale sprawdzi się do krojenia różnego typu produktów, dlatego z jego pomocą przygotujesz wiele smacznych posiłków. Wykonany ze stali nierdzewnej X50CrMoV15 z dodatkiem chromu, wanadu i molibdenu jest naprawdę wytrzymały i odporny na korozję. Twardość ostrza noża LOFT na skali Rockwella wynosi 55-56 HRC.
Nóż santoku 7" SMART GREY
Jak każdy nóż Santoku, tak też i ten jest doskonały zarówno do krojenia, szatkowania, jak i filetowania. Podobnie jak pozostałe noże Santoku marki Gerlach posiada on charakterystyczne wgłębienia w ostrzu, które sprawiają, że krojone mięso czy siekane warzywa nie przywierają do jego powierzchni, co pozwala na szybszą i bardziej efektywną pracę.
Twardość ostrza noża SMART GREY’ na skali Rockwella wynosi 54-56 HRC, a samo ostrze wykonane jest ze stali nierdzewnej X30Cr13 z dodatkiem chromu. Rękojeść noża wykonana ze specjalnego materiału typu Soft Touch gwarantuje komfort podczas użytkowania oraz pozwala na pewny chwyt, nawet w sytuacji gdy Twoje dłonie są mokre. Nóż przechowuj wygodnie i bezpiecznie w szufladzie, korzystając z drewnianego organizera na noże.
Dlaczego warto kupić nóż Santoku?
Na zakończenie chcielibyśmy zachęcić Cię do wprowadzenia do swojej kuchni odrobinę japońskiej sztuki krojenia. Noże Santoku marki Gerlach to coś więcej niż zwykłe narzędzia kuchenne. Są one wyrazem precyzji, wszechstronności, a także japońskiej estetyki. Unikalna konstrukcja, specyfika ostrza i wygoda użytkowania sprawiają, że jeśli użyjesz tego noża raz, stanie się od nieodłącznym elementem Twoich codziennych zmagań kulinarnych. To dlatego japońskie noże zyskały uznanie profesjonalnych kucharzy oraz amatorów gotowania i towarzyszą najlepszym szefom kuchni na całym świecie.
Dobry nóż może skrócić czas przygotowania posiłku, a także ułatwić wiele codziennych zadań. Warto pamiętać, że Japończycy bardzo dbają o sztukę kulinarnej precyzji. To dlatego narzędzia przez nich stworzone mają za zadanie tę sztukę pielęgnować i odzwierciedlać w pracy. Noże Santoku polecamy każdemu, kto ceni funkcjonalność, minimalizm i wszechstronność.
Wybierz jeden z noży z oferty Gerlach i stwórz swój unikalny styl gotowania oparty na japońskiej precyzji i prostocie.