Duszone udko z kaczki z marchewkową „różyczką” to pomysł na obiad, który będzie się wykwitnie prezentować. Drób w połączeniu z pyszną marynatą jest zaś miękki i aromatyczny. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite udko! Danie przygotował Adam Borowicz.
Jakie składniki są potrzebne na duszone udko z kaczki?
- 2 udka z kaczki
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka tłuszczu kaczego
Na marynatę:
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Marchewka:
- 2 marchewki
- gałązka świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- szczypta soli i pieprzu
Jak przygotować duszone udko z kaczki z marchewkową „różyczką”?
Wyjmij miskę i rozmieszaj w niej przeciśnięty przez wyciskacz SOLID czosnek i wszystkie przyprawy na marynatę. Natrzyj udka i wstaw je do lodówki na noc. W żeliwnym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zarumień mięso z dwóch stron, następnie zalej je bulionem i duś na wolnym ogniu do miękkości przez około 80 minut, w zależności od wielkości udek. Gotowe udka wyciągnij z garnka i odstaw. Przecedź sos przez drobne sitko, zagotuj i dodaj łyżkę zimnego masła, wymieszaj i zredukuj sos o połowę.
Marchewkę umyj i obierz. Możesz użyć do tego obieraczki SOLID. Obierki gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie zmieszaj je z łyżeczką masła, tymiankiem i pieprzem na puree.
Obraną marchewkę pokrój w cienkie paski. Do tego również sprawdzi się obieraczka. Zawiń w jedną „różyczkę” około 12 pasków marchewki, następnie zawiąż ją sznurkiem, aby zachować kształt. Na maśle podsmaż różyczki z obu stron. Zalej je wodą do połowy, dodaj tymianek, sól i gotuj około 15 minut, często podlewając płynem, w której różyczki się gotują.
Czy do rozdrabniania czosnku jest potrzebny wyciskacz?
Nie, do rozdrabniania czosnku nie jest potrzebny wyciskacz, jednak może on przyśpieszyć Twoją pracę w kuchni. Jeśli jednak go nie posiadasz, zgnieć czosnek, a następnie posiekaj go za pomocą noża. Warto go wcześniej naostrzyć, np. ostrzałką GRANITEX. Dzięki temu rozdrabnianie produktów będzie znacznie łatwiejsze!
Co można podać do udka z kaczki?
Do udka z kaczki będą pasować dowolne dodatki. Doskonale sprawdzi się jednak kasza gryczana z Twoimi ulubionymi dodatkami, czy też risotto z pieczarkami, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. W ten sposób stworzysz naprawdę wyśmienity obiad.
Gdzie kupić mięso z kaczki?
Mięso z kaczki możesz kupić niemal w każdym sklepie spożywczym z działem mięsnym. Jeśli jednak zależy Ci na jakości, sprawdź, czy w Twojej okolicy nie znajduje się ekologiczna hodowla. Wówczas warto nabyć większe ilości mięsa i je po prostu zamrozić. Będzie ono zdecydowanie bardziej smaczne!
Autor przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.