Czy gotowanie na parze jest zdrowe? Na czym to polega i czy warto w ten sposób przygotowywać posiłki? Poznaj nasze porady i dowiedz się, jak w prosty sposób przygotować naprawdę smaczne dania bez dodatku tłuszczu. Sprawdź też, co gotować na parze.
Czym jest gotowanie na parze?
Gotowanie na parze polega na umieszczeniu żywności, np. warzyw czy mięsa nad parą wodną. Wykorzystać do tego można specjalne urządzenia lub garnki. W trakcie gotowania tego typu nie ma konieczności używania dodatkowego tłuszczu. Taka metoda zapewnia specyficzną konsystencję i smak, które nie są do uzyskania przy wykorzystaniu innych technik kulinarnych. Jest to dość uniwersalna metoda, która pozwala nawet na przygotowywanie deserów. Na przykład, w niektórych przepisach konieczne jest ubicie żółtek na parze z dodatkiem cukru.
Czy gotowanie na parze jest zdrowe?
Ta technika kulinarna uchodzi za jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Gotowanie na parze pozwala na zachowanie w żywności dużej ilości składników odżywczych. Przykładowo, witamina C czy B są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury i rozpuszczają się w wodzie, dlatego pozostaje ich więcej, jeśli przygotowujesz żywność w ten sposób. Ponadto takie gotowanie nie wymaga użycia tłuszczu, co sprawia, że często są to dania lekkostrawne, o niższym poziomie kaloryczności. Często wiąże się to też z ograniczeniem użycia soli. Jest to więc dobry pomysł na gotowanie dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie.
Gotowanie na parze czy zapiekanie w piekarniku – co zdrowsze?
Gotowanie na parze może być nieco zdrowsze, niż zapiekanie w piekarniku, bo np. pozwala na zupełne zrezygnowanie z tłuszczu, co nie zawsze jest możliwe w piekarniku. Pozwala ono również na zachowanie większej ilości składników i zajmuje mniej czasu. Jednakże zapiekanie w piekarniku jest bardziej wszechstronne, dlatego też na co dzień warto łączyć obydwie techniki.
Jakie są wady gotowania na parze?
Oczywiście jak każda technika kulinarna, tak i gotowanie na parze ma swoje wady. Choć w ten sposób przygotujesz wiele posiłków to np. trudniej jest uzyskać w takim przypadku chrupiącą skórkę. Gotowanie tego typu wymaga też zwykle więcej czasu, ponieważ żywność wolniej się nagrzewa. Taka metoda nie pozwala też na uzyskanie chrupiącej skórki, czy efektu karmelizacji, a konsystencja dań jest inna, niż gdy przygotowuje się je w trakcie gotowania czy smażenia, co nie każdemu odpowiada. Bez wątpienia więc wymaga ona pewnego przyzwyczajenia.
Co warto gotować na parze?
Na parze warto przygotować naprawdę różnorodne składniki. Na przykład, dość szybko przygotujesz warzywa, które następnie możesz zjeść od razu lub np. wykorzystać go przygotowania sałatki. W ten sposób możesz ugotować brokuły, kalafiora, marchewkę, ziemniaki, szparagi czy cukinię. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie drobiu, kurczaka, schabu czy pulpetów. Staraj się unikać mięs, które wymagają bardzo długiego przygotowania. Za to do gotowania na parze doskonale sprawdzi się większość ryb!
Możesz też przygotowywać jajka czy desery, np. knedle albo kluski na parze.
Czego lepiej nie gotować na parze?
Gotowanie na parze jest bardzo wszechstronną metodą, jednak istnieją składniki, które nie sprawdzają się do tego najlepiej. Wśród nich znajduje się sałata i pomidory, które mają delikatną strukturę. Przez takie gotowanie staną się rozmiękłe i nieapetyczne. Unikaj też gotowania twardych warzyw korzeniowych w całości – najpierw je pokrój – oraz kukurydzy. Do takiego przygotowania nie sprawdzi się również makaron, czy bardzo tłuste mięsa, takie jak golonka.
Jak długo gotuje się na parze?
Długość gotowania na parze zależy od wielu czynników, w tym od wielkości produktu, stopnia dojrzałości, czy temperatury. Można jednak podać uśredniony czas przygotowania składników. Oto przykłady dla popularnych produktów:
- różyczki brokuła – 8-10 minut;
- marchew w plastrach – 12-15 minut;
- szparagi – 5-8 minut;
- filety rybne – 10-15 minut;
- pierś z kurczaka – 15-20 minut;
- plastry schabu – 30-35 minut;
- kluski na parze – 20-25 minut;
- jajko na miękko – 6 minut.
W czym gotować na parze?
Do gotowania na parze można wykorzystać różne naczynia i urządzenia. Popularnym rozwiązaniem jest garnek z wkładką. To wygodne rozwiązanie, które sprawdzi się na kilku typach kuchenek. Można też użyć koszyczka bambusowego, tradycyjnego dla kuchni azjatyckiej albo postawić na obecny w domu stalowy durszlak. Istnieją również elektryczne parowary, które warto kupić, jeśli regularnie przygotowujesz tego typu posiłki.
Jak przyprawić składniki do gotowania na parze?
Dania przygotowywane na parze są zwykle dość delikatne w smaku. Dlatego warto go podkreślić odpowiednimi przyprawami. Możesz je dodać do wody, z której powstaje para – to sprawi, że dania będą niezwykle aromatyczne. Oczywiście możesz też zamarynować w nich składniki. To również bardzo dobra metoda!
Niektóre przyprawy są najlepsze, gdy dodaje się je na świeżo. Dlatego warto ich użyć już po ugotowaniu składników. Wykorzystasz do tego świeże zioła, soki cytrusowe, oliwę z oliwek, sól czy pieprz. Potrawy gotowane na parze doskonale łączą się również z sosami, np. czosnkowym, koperkowym, czy musztardowym.
Pomysły na gania gotowane na parze
Na parze możesz przygotować pełnowartościowy posiłek bez brudzenia dodatkowych naczyń. W sezonie letnim dobrym pomysłem będzie danie na bazie szparagów, które podasz z delikatnym mięsem z indyka. Możesz też stworzyć mieszankę warzyw korzeniowych i podać je z serem camembert albo z łososiem na parze. Dobrze sprawdzają się również knedle z sezonowymi owocami. Tania możesz podawać też z lekkimi sosami, przygotowanymi np. w rondelku.
Przygotuj zdrowe posiłki z marką Gerlach
Przygotowanie zdrowych posiłków to często nie lada wyzwanie. Gotuj wygodniej i zdrowiej z produktami marki Gerlach. Ostre noże, garnki z bezpiecznych materiałów i z grubym dnem, a także patelnie oraz akcesoria pozwolą Ci na komfortowe przygotowywanie różnorodnych posiłków. W naszej ofercie znajdziesz też wysokiej jakości zastawę stołową, która pozwoli stworzyć piękny stół z wysokiej jakości talerzami, sztućcami oraz szklankami czy kieliszkami.