ASSIST Sekator jednoręczny nożycowy
Hibiskus to roślina o pięknych, charakterystycznych kwiatach. Nic dziwnego, że wiele osób chce spróbować jej hodowli na własną rękę. Jakie jednak ma wymagania? Dowiedz się, jaka gleba i stanowisko są mu potrzebne, kiedy go podlewać, jak kwitnie oraz jak go przycinać.
Hibiskus ogrodowy i domowy – co je różni?
Hibiskus ogrodowy i domowy to dwa różne gatunki, o nieco innych wymaganiach, pokroju i wytrzymałości. Hibiskus ogrodowy jest inaczej nazywany ketmią syryjską, a jego łacińska nazwa to Hibiscus syriacus. Dorasta do ok. 3 m, ma zdrewniałe pędy i kwitnie do końca października. Dobrze znosi polskie zimy, choć młode okazy warto chronić przed mocnym mrozem.
Z kolei hibiskus domowy nazywany jest też różą chińską, a jego nazwa łacińska to Hibiscus rosa-sinensis. To wiecznie zielony krzew, który nie toleruje temperatur poniżej 10°C. W polskim klimacie jest to więc typowo doniczkowa roślina, której wymagania znacząco różnią się od tego hodowanego w ogrodach.
Hibiskus – kiedy kwitnie?
Hibiskus ogrodowy kwitnie od lipca do października na pędach tegorocznych. Każdy pojedynczy kwiat utrzymuje się tylko przez 1-2 dni, jednak ponieważ jest ich dużo, roślina przez wiele miesięcy wygląda jak obsypana kwieciem. Z kolei hibiskus domowy zwykle kwitnie od marca do października, choć czasem zdarza się to również zimą, jeśli ma zapewnione odpowiednie warunki. Gatunek ten pochodzi ze stref tropikalnych, dlatego nie potrzebuje okresu spoczynku, jak np. rośliny typowo występujące w polskich rejonach.
Hibiskus ogrodowy i domowy – jak o nie dbać?
Chociaż to dwa różne gatunki, a ich wymagania są od siebie inne, to jednak pewne cechy pomiędzy tymi roślinami są wspólne. Dowiedz się, jak zająć się tymi gatunkami.
Jakie stanowisko dla hibiskusa?
Niezależnie od rodzaju, hibiskus potrzebuje jasnego stanowiska. Ogrodowy najlepiej rośnie w pełnym słońcu, gdy ma dostęp do słońca przez co najmniej 6 godzin dziennie. Dzięki temu będzie obficie kwitnął. Lubi miejsca zaciszne, odsłonięte od mocnego wiatru i przeciągów.
Hibiskus domowy nie lubi przestawiania – wówczas może zrzucać liście i pąki. Preferuje stanowiska bardzo jasne, przy oknie południowym i wschodnim. Optymalna temperatura wynosi 18–25°C i nie powinna spadać poniżej 15°C. Lubi umiarkowaną wilgotność, dlatego w sezonie grzewczym warto ją podwyższyć, np. za pomocą nawilżacza powietrza. Podobnie jak hibiskus ogrodowy – nie lubi przeciągów.
Hibiskus – jaka ziemia będzie dobra?
Jak większość roślin, żaden z hibiskusów nie lubi ciężkiej, gliniastej gleby. W takim otoczeniu korzenie roślin mogą gnić, dlatego naprawdę warto jej unikać.
Hibiskus ogrodowy dobrze rośnie w glebie żyznej i próchniczej, lekko wilgotnej, lecz dobrze przepuszczalnej o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym (pH 6,0-7,0). Zasadowa gleba może sprawiać, że nie będzie on w stanie pobierać z niej składników odżywczych.
Hibiskus domowy ma bardzo zbliżone wymagania. Lubi glebę lekko kwaśną, żyzną i przepuszczalną. Warto wybierać gotowe mieszanki do roślin kwitnących lub cytrusów, albo też pomieszać 2 części gleby uniwersalnej z 1 częścią torfu i 1 częścią perlitu lub drobnego piasku. Na dnie doniczki należy ułożyć warstwę drenażu.
Hibiskus doniczkowy – jak dbać?
Hibiskus doniczkowy powinien mieć zawsze lekko wilgotną glebę. Latem należy podlewać go często i obficie, zimą zaś rzadziej, gdy wierzchnia warstwa podłoża przeschnie. Używaj miękkiej, odstanej i przefiltrowanej wody w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, by zachować balans. Rośliny nie powinno się zalewać, aby nie doprowadzić do gnicia korzeni.
Od marca do października należy nawozić hibiskusa co 2-3 tygodnie specyfikami do roślin kwitnących. To będzie wspierać roślinę i sprawi, że przez długi czas będą pojawiać się na niej kwiaty. Rośliny przesadzaj co 2-3 lata do nowych doniczek i gleby. Najlepiej robić to pomiędzy marcem a kwietniem.
Hibiskus – uprawa w gruncie
Hibiskus ogrodowy warto regularnie podlewać, zwłaszcza w okresie suszy. Rób to regularnie, rano lub wieczorem, starając się nie moczyć liści. Od wiosny do lata zasilaj roślinę nawozem do roślin kwitnących raz na kilka tygodni. Dzięki temu przedłużysz okres kwitnienia hibiskusa.
Młode rośliny zabezpieczaj na zimę, zwłaszcza jeśli mieszkasz w chłodniejszych rejonach kraju. Możesz np. owinąć pień rośliny za pomocą agrowłókniny. Do opieki nad tym gatunkiem przydadzą Ci się podstawowe narzędzia ogrodnicze, np. grabie, które pomogą Ci oczyścić przestrzeń pod krzewem z opadających liści.
Hibiskus – kiedy przycinać?
Niezależnie czy masz hibiskusa ogrodowego, czy domowego, przycinanie należy przeprowadzić wiosną. Roślinę trzymaną wewnątrz przytnij w marcu, a czasem nawet w lutym, nim zacznie wypuszczać nowe pędy. Hibiskus ogrodowy przycinaj pomiędzy marcem a kwietniem, nim rozpocznie wegetacje. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ kwitnie on wyłącznie na pędach z danego roku.
Jak przycinać hibiskusa ogrodowego?
Przygotuj sekator ogrodowy. Powinien być czysty i ostry, dzięki czemu rany będą jak najmniejsze i będą się bez problemu goić. Zacznij od usunięcia uszkodzonych, suchych lub wyraźnie chorych pędów. Wyrównaj też roślinę od środka, usuwając te gałązki, które rosną zbyt gęsto. Pozostałe pędy skróć o 1/3 lub maksymalnie ½ długości. W trakcie formuj kształt krzewu. Jeśli zaś widzisz, że Twoja roślina nie rośnie już najlepiej, odmłódź ją, usuwając 1-3 najstarsze pędy tuż przy ziemi. Po cięciu możesz wzmocnić hibiskus za pomocą cięcia odmładzającego.
Hibiskus – przycinanie w domu
Podobnie jak w przypadku hibiskusa ogrodowego, sięgnij po czyste i ostre narzędzie. Może być to sekator lub np. ostre nożyczki. Również zacznij od cięcia sanitarnego, usuwając pędy chore, połamane lub suche. Pozostałe skróć o 1/3 długości, tnąc tuż nad pąkiem skierowanym na zewnątrz. To sprawi, że roślina zagęści się. Roślinę możesz formować na dowolny kształt.
Po przycięciu roślina powinna mieć dostęp do dużej ilości światła. Po ok. 2-3 tygodniach od zabiegu koniecznie zacznij nawożenie.
Czy hibiskus domowy lub ogrodowy można wykorzystać do robienia herbaty?
Nie! Napary z hibiskusa nie są tworzone z gatunków hodowanych w domu lub w ogrodzie. Przygotowuje się je z Hibiscus sabdariffa, ketmii szczawiowej, nazywanej też roselle. Pochodzi on z Afryki i obecnie jest uprawiany m.in. w Indiach, Egipcie czy w Meksyku. Gatunek ten ma mięsiste kielichy kwiatowe, z których tworzy się napary o charakterystycznym, czerwonym kolorze oraz kwaskowatym smaku.
Hibiscus syriacus i Hibiscus rosa-sinensis nie są trujące, jednak nie mają walorów smakowych, zdrowotnych i zapachowych jak ketmia szczawiowa.
Hibiskus – wymagania nie są wysokie!
Hibiskusy to nie są rośliny nadmiernie wymagające. Choć wymagają regularnego podlewania, zwykle rosną dość szybko i bujnie, ciesząc pięknymi kwiatami. Dlatego nawet jeśli nie masz bardzo dużego doświadczenia w hodowli roślin warto posadzić je w ogrodzie lub trzymać na parapecie, ciesząc się ich pięknymi kwiatami. Powodzenia!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)