Jajecznica na parze to przepis na pyszną i puszystą jajecznicę. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowe śniadanie, koniecznie musisz spróbować ją przyrządzić. Składniki są dokładnie takie same, jak na zwyczajną jajecznicę. Pamiętaj, że na jedną osobę powinny przypadać ok. 2 jajka. Jeśli więc przygotowujesz danie dla rodziny, adekwatnie zwiększ ich ilość. Możesz podać ją na porcelanowym talerzu.
Co jest potrzebne na jajecznicę na parze?
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- sól wg. uznania
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Jak przygotować jajecznicę na parze?
Jajka dokładnie umyj. Następnie wbij je do miseczki i rozbełtaj. Wylej je na niewielką patelnię lub rondelek, a następnie do dopasowanego naczynia wlej wrzącą wodę i ułóż na nim jajka. Powstająca para powinna ogrzewać dno patelni. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, zacznij ją mieszać. Zaczekaj aż osiągnie pożądaną konsystencję. Przed podaniem dodaj surowe masło, sól oraz posiekany szczypiorek. Smacznego!
Czym różni się jajecznica na parze od tradycyjnej jajecznicy?
Jajecznica na parze jest delikatniejsza i bardziej puszysta niż ta smażona na patelni. Dzięki wykorzystaniu pary jajka nie przypalają się i zachowują więcej swoich naturalnych właściwości odżywczych. To także zdrowsza opcja, ponieważ nie wymaga dużej ilości tłuszczu, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o lekką dietę.
Jakie naczynia najlepiej sprawdzą się przy przygotowywaniu jajecznicy na parze?
Do przygotowania jajecznicy na parze idealne będą małe rondle, patelnie z grubym dnem lub naczynia ceramiczne odporne na wysoką temperaturę. Ważne, aby naczynie pasowało do garnka, w którym podgrzewasz wodę, co zapewni równomierne działanie pary. Można także użyć specjalnych parowarów lub silikonowych foremek.
Jakie są zalety przygotowywania potraw na parze?
Gotowanie na parze pozwala zachować więcej wartości odżywczych składników, unikając nadmiaru tłuszczu. Potrawy mają delikatniejszą strukturę, co czyni je lekkostrawnymi. To doskonały sposób na przygotowanie mięs, czy warzyw.